Специалните разузнавателни средства (СРС) и наследството, което остава по тяхна

...
Специалните разузнавателни средства (СРС) и наследството, което остава по тяхна
Коментари Харесай

Алексей Трифонов: След закриването на спецсъда СРС-тата са най-голямата ни трудност

Специалните разследващи средства (СРС) и наследството, което остава по тяхна линия от закрития спецсъд, са най-голямата компликация, с която се сблъскваме.

Това сподели в изявление за ръководителят на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов.

Той уточни, че незавършените каузи от закрития на 27 юли спецсъд са 143 и те ще бъдат догледани от съдиите, които са ги почнали. Други 54 каузи, по които има единствено импортиран обвинител акт, са преразпределени. Най-голямото от тях е над 500 тома. То е против Бобокови, сподели Трифонов.

Председателят на Софийски градски съд уточни, че към този миг Софийски градски съд ще работи в две здания - на Съдебната палата и на някогашния спецсъд, тъй като в самата палата няма място.

Следва цялостният текст на изявлението:

- Измина тъкмо месец от закриването на спецсъдилищата. Делата, които бяха стартирани, ще би трябвало да бъдат довършени от съдиите, на които са разпределени, само че административно те към този момент се намират в Софийски градски съд. Колко стартирани каузи наследихте и каква е ориста им?

- Висящите каузи са 143. Това са процесите, по които има избран съдия-докладчик, правосъден състав и към този момент е извършено разпоредително съвещание. Те ще бъдат догледани от съдиите от към този момент закрития профилиран съд. Извън тях, има още 54 каузи с импортиран обвинителен акт, само че без извършено първо съвещание.

Тези каузи са преразпределени на инцидентен принцип, като 42 от тях са се паднали на съдиите от наказателното поделение на Софийски градски съд, а останалите 12 - при съдиите от към този момент закрития съд. Като размер най-малкото от тези 54 каузи е осем тома, а най-голямото е по обвиняването на Бобокови - 526 тома, други са с по 200-300 тома. По 20 каузи има материали с класифицирана информация. Въпреки правосъдната почивка към този момент 10 от преразпределените каузи са планувани за разпоредително съвещание.

- А какво става с всички СРС?

-Имаше съществени терзания. Правомощията, които до момента бяха на профилирания съд, към този момент са на Софийски градски съд. Очакваме съществено натоварване по посока на разрешенията, които занапред ще бъдат дадени, тъй като до момента те бяха обсъждани от петима души - двама в Софийски градски съд и трима в спецсъда, а в този момент оставаме единствено двама. По въпроса за разрешенията и кой ще управлява осъществяването им, преди време разговарях с ръководителя на спецсъда арбитър Мариета Райкова. Без да коментирам вярно ли е или не, само че те бяха възприели, че ще дават позволения за СРС единствено до 27 юли - денят на закриването на спецсъда.

- Те по този начин или другояче нямат пълномощия по-късно...

- Така е, само че въпрос на пояснение е, в случай че бяха дали позволение за СРС на 1 юли и то беше за след 27 юли, дали дава отговор на закона.

- Но кой ще следи срочността и на кого ще се показва отчет за успеваемостта на приложените СРС?

- Държавна организация механически интервенции също следи срочността. Те доста добре знаят периода за всяко СРС.

- Реши ли се битовият проблем? Имаше въпроси в какъв брой здания ще е Софийски градски съд, кой да остане да работи в Съдебната палата? И най-много - всичко от постройката на спецсъда ще бъде ли преместено в Съдебната палата? Или и Софийски градски съд ще бъде „ разкривен “ сред две здания?

На този стадий ще бъдем. За да има съществено решение на казуса със сградния фонд, би трябвало да приключат ремонтите в старите здания на районния съд на бул. „ Драган Цанков “ и на техникума на бул. „ Ал.Стамболийски “. Доколкото знам, има контракти, вървят поправки и се чака до две години да са подготвени. И откакто пленумът на Висш съдебен съвет вземе решение, ще има дефинитивно систематизиране на съдилищата по правосъдните здания в София. Дотогава ще работим и в двете здания.

- А къде ще настаните преназначените от спецсъда в Софийски градски съд съдии?

- Място в Съдебната палата няма. Голяма част от тях ще останат в остарялата постройка на спецсъда на ул. „ Черковна “. Освен това в Съдебната палата няма място и за самите каузи. И по тази причина, с цел да няма прахосване на каузи и преместване, всичко ще си остане там, където е.

- А какво ще вършиме с преразпределените каузи, по които ще има доста подсъдими? Залите в Съдебната палата могат ли да ги поберат и като цяло ще стигнат ли?

- По-скоро това е въпрос на практическо решение, което ще се наложи в процеса на работа.

- Но това може да се наложи още на следващия ден да бъде решено?

- Може и по тази причина залите на спецсъда ще продължат да бъдат употребени. Законът влезе в действие през правосъдната почивка, решението на Конституционния съд също излезе по време на нея, само че откакто тя свърши, имаме подготвеност да създадем работно заседание с сътрудниците от наказателно поделение, с цел да си поговорим по какъв начин те виждат нещата. Но, съгласно мен, няма никаква спънка съдии от Софийски градски съд да правораздават в постройката на спецсъда, която е предоставена за стопанисване от Софийски градски съд. Там залите са подобаващи за каузи с по-голям брой подсъдими и участници.

- А по какъв начин ще работят съдиите, чиито каузи са в постройката на спецсъда, а кабинетите им са в Съдебната палата?

- Идеята е съдиите, които решат да гледат делата в постройката на някогашния спецсъд, да имат там работно място и да няма превозване на каузи. Имаме подготвеност да назначим още водачи, имаме и транспортни средства, с цел да транспортираме каузи от спецсъда в Съдебната палата, в случай че се постанова.

- Помислихте ли какво ще вършиме с доказателствата, събрани посредством СРС-та и всички материали от тях?

- Имахме срещи с ДКСИ и ДАНС и в съгласие с тях обособихме втора регистратура, с цел да няма приемо-предаване на папки. Ако не беше дадена тази зелена светлина, ние трябваше непрекъснато да одобряваме и да предаваме секретни

материали. Всеки лист хартия би трябвало да се съобщи настрана.

- Казвате, че ще назначите водачи, ще имате разноски по другата постройка. Има ли задоволително пари в бюджета на Софийски градски съд за всичко това, плюс за заплати на преназначените магистрати и чиновници?

- Ще би трябвало да се оправим в границите на бюджета, който имаме. Нямаме различен избор. Има решение за презаверяване на сметките на Софийски градски съд и има прекачване на средства. Те не са толкоз малко, само че в случай че има дефицит, ще желаяме. Нямаме избор. Всички партиди от спецсъда се трансферират на Софийски градски съд.

- Смятате ли, че делата в този момент ще вървят много по-бързо предвид на това, че ще бъдат разпределяни сред всички наказателни съдии?

- Зависи от човешкия фактор. Надявам се да няма закъснение. Този въпрос зависи и от държанието на страните. Това, което мога аз да направя, е чисто механически сътрудниците да бъдат обезпечени със зали.

- Да обобщим - кое е най-голямо Ви терзание по отношение на измененията, коя е най-голямата компликация?

- Специалните разследващи средства и наследството, което остава по тяхна линия. До момента отчетите от експлоатирано СРС, позволено от спецсъда, се подаваха пред него. Но в този момент, тези каузи и отчетите отиват в съответния областен съд. Когато разрешението за потребление на СРС е по оперативни разработки, в някои случаи заявителите изпращат отчет след преустановяване на потреблението на СРС до ръководителите на разнообразни окръжни съдилища, а в това време материалите по частното дело се намират в постройката на спецсъда.

Това постанова ръководителите да пишат писма, с които да изискат материалите по делото и ние да им ги изпращаме. Като резюме мога да кажа, че на този стадий не сме срещнали огромни и неразрешими проблеми след влизане в действие на измененията в закона. Създадохме организация, преразпределихме незапочналите каузи, дори към този момент част от тях са планувани. Стремим се да решаваме зародилите компликации на момента и до момента мисля, че съумяваме.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР