Специална сесия: Моди представя законопроект за жените в новия индийски парламент

...
Индийското правителство представи законопроект, гарантиращ една трета от местата за
Коментари Харесай

Индийското правителство представи законопроект, гарантиращ една трета от местата за жени в долната камара на парламента и държавните събрания .

Спорният законопроект, предложен за първи път през 1996 г., чака от десетилетия на фона на съпротивата на някои политически партии.

Очаква се неговото съживяване да повиши състоянието на управляващата Bharatiya Janata Party на общите избори следващия май.

Законопроектът беше внесен в новия индийски парламент първа сесия и все още е далеч от това да стане закон.

Ще изисква одобрението на двете камари на парламента и мнозинството от законодателните органи на щата, както и на индийския подпис на президента.

Съобщените планове за увеличаване на общия брой избирателни райони могат допълнително да усложнят изпълнението му.

„Светът разбира, че само говоренето за водено от жените развитие не е достатъчно. Това е положителна стъпка, направена на този фронт“, каза той пред политиците, докато призова към тях, за да подкрепят законопроекта.

Премиерът също така удари опозицията и каза, че предишните правителства, ръководени от Конгреса, не са успели да изчистят законопроекта, когато те бяха на власт.

"От години се водят дискусии около резервите на жените. Можем да кажем с гордост, че сме написали историята", каза той.

Г-н Моди тържествено откри новата сграда на парламента през май, но досега там не е имало работа.

Той свика петдневна специална сесия, която започна в понеделник, но заседанието от първия ден се проведе в старата сграда на парламента.

Във вторник сутринта членовете от и двете къщи се събраха за фотосесия в старата сграда, последвана от събитие в чест на наследството на парламента в централната зала на сградата от британската епоха.

След това се преместиха на новия парламент като офис на долната камара на парламента, официално го определи като Парламент на Индия.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР