Специална прожекция на новия документален филм Царят и слънцето -

...
Специална прожекция на новия документален филм Царят и слънцето -
Коментари Харесай

БНТ кани зрителите на пътешествие през хилядолетната история на Египет

Специална прожекция на новия документален филм " Царят и слънцето - странствуване в историята на Древен Египет ". Филмът ще бъде излъчен по Българска национална телевизия на 20 април от 21.00 ч., а представянето беше довечера.

В Древен Египет владетелят е считан за наследник на Слънцето и Бога. Това е в основата на вярата, че всичко в страната е подредено съгласно визиите на Твореца. Към една най-развитите цивилизации и визията за прехода сред световете ни повеждат най-хубавите български египтолози, които са и измежду най-хубавите в международен мащаб.

" Важно е да се означи, че идеологията на това общество е доста съобразена с йерархичната конструкция и с властта, а властта носи отговорност към поданиците си. Тя не е случайна и постоянно е контролирана от моралния код на религията ", сподели доцент доктор Теодор Леков, египтолог и сценарист на кино лентата.

" Основната тематика е Царят и Слънцето - т.е. духовната тъкан на Египет и на картина за света, която включва този свят, в който живеем и отвъдния, откакто напуснем телата си ", сподели проф. д.и.н. Сергей Игнатов, шеф на Български институт по египтология към Нов български университет.

" В последна сметка античните цивилизации и култури ни дават опция да погледнем във вътрешността в себе си, да погледнем нашата история в най-голяма дълбочина и да се опитаме да се намерим връзките сред народите, които са живяли на нашата територия и това, което виждаме в Древен Египет ", сподели доцент доктор Емил Бузов, египтолог.



Сценарист на кино лентата е доцент доктор Теодор Леков, режисьор Станислав Терзиев, а редактор и съветник - ръководителят на Българското египтологическо общество Деница Такева.

Във вълнуващото странствуване от Кайро до Луксор феновете ще видят едни от най-величествените монументи и гробници, достигнали до нас от Древен Египет. Премиерата е на 20 април, от 21.00 ч.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР