Специална прожекция на филмаПод игото“ ще бъде излъчена на 3

...
Специална прожекция на филмаПод игото“ ще бъде излъчена на 3
Коментари Харесай

Под игото и Свобода или смърт на 3 март в Библиотеката

Специална прожекция на филма„ Под игото “ ще бъде излъчена на 3 март в Библиотеката, по случай честването на 146 години от Освобождението на България.

Историческата драма по едноименния разказ на Вазов е със сценарарий на Павел Спасов и Георги Крънзов. Режисьор е Дако Даковски, оператор - Бончо Карастоянов, а създател на музикатае Филип Кутев. Публиката ще може да се наслаждения на актьорската игра на Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Георги Раданов и други.

„ …Краят на зимата на 1876. През една бурна нощ в Бяла църква се завръща Иван Кралича. Избягал е от Диарбекир, където е бил изпратен на изгнание от турците… ”

Историческата драма от 1969 година „ Свобода или гибел ” по сюжет на Васил Попов също ще бъде прожектирана в деня на Националния празник в Библиотеката.

Режисьор на кино лентата е Никола Корабов, оператор - Константин Джидров, а композитор на музиката - Красимир Крюкчийски. В функциите са Милен Пенев, Коста Цонев, Кирил Господинов, Стефан Илиев, Апостол Карамитев и други.

„ … 1876 година. На австрийския параход " Радецки " дружно с останалите пасажери пътуват и 200 български революционери, преоблечени като градинари. Предвожда ги воеводата Христо Ботев. Тяхната цел е да се включат в освобождението на България от турско иго, по тази причина принуждават капитана да спре на българския бряг. Пътят на четата към Врачанския Балкан е низ от борби и сражения с турските войски.

Бунтът във Враца е сподавен и никой не се причислява към четниците.

Думите " Свобода или гибел ", извезани на знамето, се трансформират в знак на тяхната религия и жертвоготовност. В последното стълкновение умира и огромният стихотворец и бунтовник Христо Ботев… ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР