Специална комисия в Главната геодезическа служба на Полша изключи от

...
Специална комисия в Главната геодезическа служба на Полша изключи от
Коментари Харесай

Полша заличи Калининград от картата и от езика си. Така древният Кьонигсберг вече ще се казва Крулевец


Специална комисия в Главната геодезическа работа на Полша изключи от приложимост в полския език на названията “Калининград ” и “Калининградска област ”. За означение на този съветски (за момента) полуанклав на Балтийско море (вклинен от Сталин сред Полша и Литва) се вкарва името Крулевец (Królewiec), а за региона – Крулевецка.

Заседанието на комисията, отговаряща за стандартизацията на географските названия отвън рамките на Полша, се състоя на 9 май, т.е. през вчерашния ден. Решението встъпи в действие мигновено.

Фактът огромен град наоколо до полската граница да носи името на Калинин – нарушителя, виновен за всеобщото ликвидиране на поляци (Катинското клане*, б.р.) има в Полша прочувствено отрицателен темперамент “, се споделя в заявление на комисията. Членовете й дават да се разбере, че към решението ги е подтикнала съветската експанзия в Украйна и непрекъснато натрапваният от Москва така наречен Руски свят.

В Кремъл подскочиха и незабавно нарекоха решението на Полша полуда. „ Това дори не е русофобия, това са някакви процеси на границата на безумието “, реагира прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Според него в цялата своя история Полша „ понякога влиза в безумна злоба към руснаците и нищо положително не не чака нито нея, нито поляците “, заплаши не за пръв път Песков.

Впрочем днешният Калининград (на съветски, на полски от през вчерашния ден – Крулевец), е античен пруски (не съветски, доста апелирам!) ренесансов град, отечество на огромния немски мъдрец от 18 век Имануел Кант. Градът е много унищожен от руската власт след Втората международна война, само че отново наподобява надалеч по-добре от актуалните съветски провинции.

Междувременно стана ясно, че до 2 години Полша счита да построи най-силните сухопътни войски в Европа. Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Мариуш Блашчак в изявление за полското национално радио. „ Ние сме на прав път и до две години ще създадем най-силната войска в Европа “, разгласи той.

Този месец полските въоръжени сили ще получат първите американски танкове „ Ейбрамс “ (Abrams), а по-късно и първите реактивни системи за залпов огън „ Хаймарс “ (HIMARS) с далекобойност до 300 километра – същите, които американците още отхвърлят да дадат на по-близко разположената до Русия бранеща се Украйна.

* Михаил Калинин е съветски болшевишки водач, непосредствен на Сталин и ръководител на Президиума на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики по време на Втората международна война. Един от идеолозите на Катинското кръвопролитие – всеобщия разстрел на 22 000 полски офицери, политици, свещеници и учени, избити за 3 дни през март 1939 година, откакто Сталин изпреварва съдружника си Хитлер, нахлува в Полша и анексира част от нея. После, на 1 септември, Хитлер също нападна Полша от запад и дружно със Сталин си я поделят по приятелски. За разлика от Сталин обаче Хитлер не избива всеобщо поляци-католици, а най-много евреи. Което разумно води до актуалния факт, че в Полша ненавиждат повече Русия, в сравнение с Германия.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР