Специална комисия по отбраната на шведския парламент заяви в понеделник,

...
Специална комисия по отбраната на шведския парламент заяви в понеделник,
Коментари Харесай

Комисия в шведския парламент: Да не изключваме атака от Русия

Специална комисия по защитата на шведския парламент съобщи в понеделник, че защитата на страната би трябвало да се концентрира върху опасността, която съставлява Русия, и че не може да се изключи военна офанзива.

Скандинавската страна поставя старания да укрепи защитата си и подаде молба за присъединение към НАТО предходната година вследствие на нахлуването на Русия в Украйна, макар че Турция и Унгария до момента възпираха влизането на Швеция в западния алианс.

" Агресивните дейности на Русия доведоха до структурна и мощно влошена обстановка на сигурността. Русия в допълнение намали прага си за военна приложимост на мощ и демонстрира висока податливост към риск ", се споделя в отчет на комисията.

Включващият всички партии комитет, подкрепян от специалисти по сигурността и посветил се на съществени въпроси като политиката за сигурност, сподели, че войната в Украйна може да прерасне в офанзиви против други страни или даже потреблението на нуклеарни оръжия или други оръжия за всеобщо заличаване.

 НАТО може да разположи войски в Швеция, преди тя да се причисли НАТО може да разположи войски в Швеция, преди тя да се причисли

" Предпоставките в шведската отбранителна политика се трансформираха радикално. Това е схващане за правенето на политики, което шведските жители би трябвало да усвоят. То има последствия ", сподели пред кореспонденти ръководителят на комисията и народен представител от Умерената партия Ханс Валмарк.

Подобно на множеството западни страни, Швеция отслаби защитата си след края на студената война преди три десетилетия, само че още веднъж усили военните разноски през последните години и би трябвало да доближи прага на НАТО от 2% брутния вътрешен артикул през 2026 година

" Шведската политика за сигурност и защита би трябвало да бъде проектирана по този начин, че да се оправи с дълготрайната опасност, която Русия съставлява за европейската и международната сигурност, се споделя в отчета на комисията. Не може да се изключи въоръжено нахлуване против Швеция. "

 Амбицията на Швеция е да се причисли към НАТО до юли, сподели външният ѝ министър Амбицията на Швеция е да се причисли към НАТО до юли, сподели външният ѝ министър

Сега предстоят разискванията за правене на съглашение за дълготрайните проекти за защита, в това число разноските. Окончателният отчет на комисията би трябвало да бъде направен през април идната година.

Присъединяването към НАТО ще анулира дългогодишния формален неутралитет на Швеция, макар че тя се е обучавала дружно със силите на НАТО от години. Източната ѝ съседка Финландия, която има дълга граница с Русия, бе призната в НАТО през април, откакто подаде молба дружно с Швеция вследствие на войната в Украйна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР