Американците „неволно финансират“ китайски компании в черния списък, казва панелът на Конгреса

...
Специална комисия на Конгреса разследва BlackRock, най-големият мениджър на активи
Коментари Харесай

Специална комисия на Конгреса разследва BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, и MSCI, един от най-големите доставчици на индексни фондове, за да определи дали те инвестират спестяванията на американци в китайски компании, включени в черния списък от правителството на САЩ поради проблеми със сигурността и човешките права.

Специалният комитет на Китайската комунистическа партия на Камарата на представителите на САЩ изпрати писма до BlackRock (BLK) Главният изпълнителен директор Лари Финк и изпълнителният директор на MSCI Хенри Фернандес в понеделник уведомиха и двете страни, че разследват техните инвестиции в някои китайски компании, според документи, прегледани от CNN.

„Нашият преглед показа, че като пряк резултат от решенията, взети от MSCI, тези американци сега несъзнателно финансират компании от КНР, които разработват и изграждат оръжия за Народната освободителна армия (НОА) – армията на КНР – и развиват обявената от ККП мисия за технологично надмощие“, написаха председателят на избрания комитет, републиканецът Майк Галахър от Уисконсин и неговият високопоставен член, представителят Раджа Кришнамурти, демократ от Илинойс. Комитетът изпрати идентично писмо до BlackRock.

Изпращайки огромни количества американски пари на компании, свързани с китайската армия и нарушения на човешките права, се казва в писмото, BlackRock и MSCI „изострят вече значителна заплаха за националната сигурност и подкопават американските ценности“.

Комитетът заяви, че е установил, че BlackRock е инвестирала повече от 429 милиона долара в пет фонда в китайски компании, които „действат директно срещу интересите на Съединените щати“.

Те също така казаха, че са идентифицирали най-малко 40 компании, изброени в индексите MSCI, които са посочени в правителствените списъци с червени флагове.

„По-голямата част от инвестициите на нашите клиенти в Китай са чрез индексни фондове и ние сме един от 16-те мениджъри на активи, които в момента предлагат американски индексни фондове, инвестиращи в китайски компании“, каза BlackRock в изявление за CNN. „С всички инвестиции в Китай и пазарите по света BlackRock спазва всички приложими закони на правителството на САЩ. Ще продължим да се ангажираме пряко с избрания комитет по повдигнатите въпроси.“

MSCI не отговори на искания за коментар.

Напрежението нараства

Напрежението между Пекин и Вашингтон нараства, тъй като двете най-големи икономики в света се сблъскват по въпроси, вариращи от търговската политика до руската инвазия в Украйна.

Миналия месец Китай наложи контрол върху износа на две стратегически суровини, галий и германий, които са критични за глобалната индустрия за производство на чипове.

Миналия октомври администрацията на Байдън разкри набор от контрол върху износа, забраняващ на китайските компании да купуват усъвършенствани чипове и оборудване за производство на чипове без лиценз.

Чиповете се използват за производство на смартфони, самоуправляващи се автомобили, оръжия, интелигентни изчисления и други AI технологии. Администрацията на Байдън и други служители на САЩ определиха тези ходове като мерки за защита на интересите на националната сигурност.

Каросерията се сглобява в клона на FAW-Volkswagen Automobile Co., Ltd в Кингдао, съвместно предприятие между FAW Group и Volkswagen Group, на 28 януари 2023 г. в Кингдао, провинция Шандонг в Китай. Каросерията на автомобили се сглобяват в клона на FAW-Volkswagen Automobile Co., Ltd в Кингдао, съвместно предприятие между FAW Group и Volkswagen Group, на 28 януари 2023 г. в Кингдао, провинция Шандонг в Китай. VCG/Visual China Group/Getty Images

Специалният комитет на Китайската комунистическа партия, който беше създаден по-рано тази година, не пише законодателство, но има правомощия да призовка и да дава политически препоръки.

Комитетът започна официално разследване миналия месец на американски компании за рисков капитал, които помагат за финансирането на китайски усилия за изкуствен интелект и полупроводници.

Но това разследване значително разширява обхвата на разследването на комисията. BlackRock управлява над 9 трилиона долара и милиони американци инвестират своите пенсионни спестявания във фондовете на фирмата. MSCI има над 13 трилиона долара, сравнени с продуктите си.

Комитетът поиска от двете фирми да отговорят на редица въпроси относно техните инвестиции в маркираните компании до 14 август.

Галахър каза, че ще призове ръководители, които не сътрудничат на разследванията на комисията.

Истинският мащаб на инвестициите в тези компании, казаха те в писмата си, е „вероятно много по-голям“ от това, което са посочили досега.

Действията на комисията на Конгреса бяха докладвани за първи път от Wall Street Journal.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР