Специализираният наказателен съд трябва да обяви днес присъдите по делото

...
Специализираният наказателен съд трябва да обяви днес присъдите по делото
Коментари Харесай

Четат присъдите по делото Прокопиев-Дянков-Трайков

Специализираният углавен съд би трябвало да разгласи през днешния ден присъдите по делото „ EVN “. Подсъдими за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното сдружение „ EVN “ са някогашните министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на „ Икономедия “ Иво Прокопиев, както и трима чиновници на сдружение „ Булброкърс “, определено за капиталов медиатор при продажбата.

Миналата седмица спецпрокуратурата изиска затвор и за шестимата. Наказание в междинния размер изиска спецобвинението и за шестимата, без да посочи какъв брой години са това. Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да подписа договорката за продажбата на миноритарния пакет акции в „ EVN ”, а пък ексфинансовият министър упорствал това да стане по критерии, които да облагодетелстват сдружението „ Булброкърс “, напомня БНР.

Трайчо Трайков е на съд за  занемареност, защото през 2011 година е отговарял за държавните дялове в електроразпределителните сдружения.

„ Двама някогашни министри правят закононарушения, и то от най-високата позиция на началник в страната. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия “, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров. От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лв., са пресметнали от прокуратурата.

Миналата събота Симеон Дянков взе участие в съвещанието по Скайп, тъй като е в Съединените щати и няма по какъв начин да се прибере. Пред съда и той, и Трайков споделиха, че са  почтени, а Иво Прокопиев се възмути, че е упрекнат за позиция, изразена на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие през 2010 година, както са създали и другите присъстващи.

„ Единственото, което чакам оттук-нататък, е обективна правосъдна присъда “, сподели Прокопиев.

Прокуратурата желае, в случай че подсъдимите по делото „ EVN “ бъдат наказани дейно, съдът да ги задържи под стража в правосъдната зала.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР