Специализираният наказателен съд ще проведе днес, 31 октомври, заседание по

...
Специализираният наказателен съд ще проведе днес, 31 октомври, заседание по
Коментари Харесай

Съдебни заседания по делата на Иванчева и Москов

Специализираният углавен съд ще организира през днешния ден, 31 октомври, съвещание по делото против някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева, заместника ѝ Биляна Петрова и също някогашния кмет на " Младост " Петко Дюлгеров за рушвет, съобщи БГНЕС.
Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха арестувани при акция на 17 април. Причина за нея беше следствие за рушвет от 70 000 евро, даден на Иванчева от строителния бизнесмен Александър Ваклин.
На последното съвещание по делото от преди седмица краткотрайно изпълняващият длъжността кмет на регион „ Младост” Румен Русев се отхвърли от показанията, които е дал в досъдебното произвеждане против Иванчева. В зала Русев сподели, че всички преписки са отивали при Иванчева с дребни изключения, където се е бавела тяхната обработка. Той сподели още, че не е участвал на диалог сред Иванчева и вложител, в който тя да изиска подарък за себе си. Той се отхвърли и от показанието си, че с цел да задвижи кореспонденция, Иванчева е изисквала да се направи подаяние или да се приложи така наречен обществено корпоративна отговорност. По отношение на сагата с предприемача Александър Ваклин, Русев сподели, че е трябвало единствено да пресметна РЗП-то на градежа му и удостовери, че не е участвал на срещи с него. На излизане от правосъдната зала той отхвърли да отговори на журналистическите въпроси.
На съвещанието на 18 октомври Специализираният углавен съд реши да промени мярката на Иванчева и Петрова от непрекъснат на домакински арест. До този миг съдът отхвърляше да наложи по-леката мярка с претекст, че следва разпит на очевидци, на които може да бъде оказано въздействие. Още на идващия ден Специализираната прокуратура заяви, че ще стачкува определението на Спецсъда за изменение на ограниченията за неотклонение на двете. Затова Иванчева и Петрова останаха в следствения арест, защото Апелативният спецсъд има 7-дневен законов период за изговаряне.
Също през днешния ден, Специализираният съд ще заседава през днешния ден по делото против някогашния здравен министър Петър Москов. Подсъдими в процеса с изключение на Москов са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев, Юлияна Ценкова. Делото потегли всъщност през септември тази година, а при започване на октомври в спецсъда бяха разпитани като очевидци някогашните министри в кабинета " Борисов 2 " Ивайло Калфин, Румяна Бъчварова, Николай Ненчев и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета " Борисов 3 ".
На някогашния здравен министър Петър Москов му бе повдигнато обвиняване поради признатите като подаяние през 2015 година от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хиляди дози ваксина за деца " Пентаксим – 0.5 мл. " и 100 хиляди дози ваксина " Еувакс БЮ, които не са позволени за приложимост на територията на България. Според прокуратурата от дейностите на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лева, само че и неимуществени вреди, изразяващи се в съмнение на жителите в активността му.
Срещу Петър Москов е повдигнато и второ обвиняване поради това, че на 27 ноември 2015 година, още веднъж в качеството му на здравен министър, съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини " БЦЖ " на Турция.
Третото обвиняване визира интервала 20 юни 2016 година – 1 юли 2016 година, за който прокуратурата твърди, че като министър на опазването на здравето и принципал на „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД, Петър Москов не е упражнил задоволително надзор върху работа на лица и от това са произтекли обилни вреди в размер на 110 003, 46 лева Според прокуратурата вследствие на незаконното безучастие на Москов е позволено в база на „ Бул Био “ в кв. Суходол да бъде създадена и съхранявана ваксина " ТетадифЮ, без Изпълнителната организация по медикаментите да е била известена и без да е дала позволение за нейното произвеждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР