Специализираният наказателен съд намали точно пет път размера на паричната

...
Специализираният наказателен съд намали точно пет път размера на паричната
Коментари Харесай

Специализираният съд кандиса: 30 000 лв. гаранция за свободата на шефа на БАБХ-Бургас

Специализираният углавен съд понижи тъкмо пет път размера на паричната гаранция от 150 000 лв.,  която бе наложена на шефа на Българската организация по сигурност на храните в Бургас доктор Георги Митев. Това научи кореспондент на Дарик-Бургас.

Припомняме, че доктор Митев бе арестуван при акция на профилираната прокуратура и дружно с още четирима чиновници от Агенцията, бе упрекнат за присъединяване в проведената незаконна група. Според изказванията на проверяващите, групата работила в две съществени посоки, създавайки познатата незаконна матрица, известна в общественото пространство като “такса успокоение ”.

За да обезпечи безпрепятственото протичане на следствието и явяването на обвинения органите на досъдебното произвеждане, прокуратурата наложи на ветеринарният доктор рекордната гаранция от 150 000 лв.. Размерът й шокира обвинени и прависти, които в прав тест оповестиха, че магистратите са надскочили себе си. И припомниха, че даже за свободата на предприемача Бенчо Бенчев, апетитен за съдружник на Митьо Очите и прочут като „ Бенчо с Ролс-Ройс-а “, профилираната прокуратура изиска 50 000 лв..

Още при започване на септември доктор Митев апелира размера на гаранцията в Специализирания углавен съд и настоя за схващане, защото въпреки всичко е държавен чиновник със заплата от скромните 1 300 – 1400 лв.. В поддръжката на жалбата на доктор Митев, пред магистратите са показани уверение за брутен до ход, фишове за заплати, контракти за заем, тримесечни данни от Националния статистически институт... 

„ Определеният размер на гаранцията не е съгласуван с доказателствата по делото и имотното положение на обвинения. Още по-малко със социално-икономическите условия за живот “, разясниха адвокати пред Дарик-Бургас.-->
 
Според съда, в тази ситуация не са били напълно съобразени условията на Наказателно-процесуален кодекс, съгласно които при установяване на мярката за неотклонение, би трябвало да се вземат поради, освен степента на социална заплаха на закононарушението и доказателствата, само че и здравословното положение, фамилното състояние специалност, възрастта на обвинения. „ Тази непрецизност е довела до надскачене на гаранционната функционалност на мярката за неотклонение и е доближило същото до реализиране на предварителна глоба “, се показва в определението на Специализирания углавен съд. То е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Д-р Митев има 10 дни, с цел да заплати гаранцията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР