Специализираната прокуратура се самосезира по повод изявления на кмета на

...
Специализираната прокуратура се самосезира по повод изявления на кмета на
Коментари Харесай

ДАНС проверява ВЕЦ-а на Златев до Ботевград

Специализираната прокуратура се самосезира във връзка изказвания на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за евентуална скорошна водна рецесия в града.

Според изявленията, при сегашните налични водни количества от потребния размер на язовир Бебреш (основен водоизточник на Ботевград) и настоящия приток и отток, вода за питейно-битово доставяне на града ще има за още към 6 седмици. Останалите налични водоизточници не могат да задоволят потребностите на ботевградчани.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за евентуалната водна рецесия в града е освен остарялата ВиК мрежа, само че и настоящата от 2014 година частна Водноелектрическа централа „ Бебреш “, собственоност на сдружението „ Агрохолд “ с шеф някогашния кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа „ работи отвън обсега на своето позволение “.

С предписание на прокурор от Специализираната прокуратура е предоставена инспекция на ДАНС която да обясни по какъв начин от по кое време и при какви условия работи частната Водноелектрическа централа, както и да се изискат съответните информации за събитията, касаещи пониженото количество вода в бент. " Бебреш ", както и за това какви ограничения са били подхванати за решение на казуса с дефицита. Също по този начин да се обясни дали фактически за жителите на община Ботевград има заплаха от режим на вода за питейно-битови потребности, от по кое време и по какви аргументи.

Ще се изискат и експертни информации с данни за количеството на водата в бент. " Бебреш ", в която да се уточни какъв е предстоящият планиран интервал, за който тя ще бъде задоволителна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР