Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие

...
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини петима иманяри, задържани с множество антики и над 11 000 лв.

Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност три лица за присъединяване в проведена незаконна група за нелегално придобиване, държане и предложение на предмети с белезите на културно-исторически полезности. Обвинения са повдигнати и на двама иманяри (т.нар. копачи), които са предложили находките си на участници в групата, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Петимата упрекнати бяха арестувани на 16 септември 2020 година вечерта при профилирана полицейска интервенция на ГДБОП под надзора и управлението на прокурор и следователи от отдел " Следствен " на Специализираната прокуратура в Свиленград, Харманли, Пловдив и София.

 Снимка: Пресцентър на прокуратурата

В хода на дейностите по следствието в жилища, тавански пространства и коли, употребени от арестуваните, са открити и конфискувани над 1500 старинни монети, измежду които и златна с висока стойност-Кизикен , стотици предмети с белези на културно-исторически полезности, които не са неидентифицирани и регистрирани по съответния ред. Иззети са също 2 металотърсача, единият от които за дълбочинно сканиране, както и 11 300 лeва.

 Снимка: Пресцентър на прокуратурата

Сред нелегално държаните предмети личат пръстени, железни плочки с разнообразни изображения и форма, също и артефакти, чийто тип, генезис и историческа стойност следва да открият специалистите.

 Снимка: Пресцентър на прокуратурата

Към досъдебното произвеждане на Специализираната прокуратура е присъединено дело на Районната прокуратура в Хасково от 2015 година против едно от арестуваните на 16 септември 2020 година лица. Тогава у него са открити и конфискувани 751 старинни монети с друга величина и форма, както и 3 броя орнаменти, за които назначената експертиза потвърждава, че са с културно-историческа стойност.

 Снимка: Пресцентър на прокуратурата

С постановления на наблюдаващия прокурор тримата упрекнати за присъединяване в незаконна група са арестувани за период до 72 часа. На 19 септември 2020 година Специализираната прокуратура ще внесе искане за взимане на мярка за неотклонение " Задържане под стража " за всеки от тях.

На двамата упрекнати за нелегално извличане на предмети с белезите на културно-исторически полезности (иманярство) са избрани парични гаранции.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР