Специализираната прокуратура направи допълнителни разянения във връзка с множество запитвания

...
Специализираната прокуратура направи допълнителни разянения във връзка с множество запитвания
Коментари Харесай

Прокуратурата разясни: Законно ли Петков е назначил шефовете на ББР

Специализираната прокуратура направи спомагателни разянения по отношение на голям брой запитвания по отношение на мотивите  да откаже формиране на досъдебно произвеждане против Кирил Петков за нарушавания на служебните му отговорности в качеството на длъжностен министър на стопанската система поради това, че при назначването му е имал и канадско поданство.

От държавното обвиняване обясниха и дали е законен изборът на управление на Банката за развиване:

По мотив изказванията за нарушавания при избора и вписването на състава на Надзорния и управителния съвет на Българската банка за развиване /ББР/, осъществената прокурорска инспекция откри: ББР се съставлява взаимно от двама изпълнителни шефове, или най-малко един изпълнителен шеф и един пълномощник. Едноличен притежател на капитала на банката е българската страна, чиито права се упражняват от министъра на стопанската система. В интервала от 12 май 2021 година до 16 септември 2021 година тези права са упражнявани от Кирил Петков в качеството му на длъжностен министър на стопанската система.Всички промени на съществени условия в партидата на ББР в Търговския указател през този интервал са осъществени при съблюдаване на Устава на банката и на наредбите на Закона за Търговския указател. Длъжностно лице по вписванията в Търговския указател при Агенция по вписванията е открило спазена законова процедура и е постановило регистриране на измененията по партидата на ББР. В този смисъл, не са открити данни служебният министър на стопанската система да е нарушил служебните си отговорности и да е превишил властта и правата си, се показва в известието на Специализираната прокуратура /СП/.

По-рано през днешния ден Районната прокуратура в София отхвърли да образува досъдебно произвеждане по проблема с двойното поданство на Кирил Петков, заяви районният прокурор на София Невена Зартова. Документите по проблема са били изпратени в Софийската районна прокуратура от СП, а районните прокурори са на мнение, че Кирил Петков е отразил погрешна информация в декларацията си за поданство, само че тази информация има само заявителски и осведомителен темперамент, и тя няма доказателствена стойност, изясни Зартова.

Ръководителят на Спецппрокуратурата Валентина Маджарова сподели, че е прекъсната и инспекцията по отношение на дейности на Петков по отношение на надзорния и управителния съвет в ББР, тъй като няма данни за осъществени нарушавания.В публикуваното от СП известие се споделя още, че в хода на инспекцията наблюдаващият прокурор от СП стига до извода, че изказванията за погрешни данни в декларация за имущество и ползи не дават отговор на истината. Декларирани погрешни данни не са открити, а даже да е по този начин, това единствено по себе си не се явява закононарушение, а вероятно административно нарушаване по член 174 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество. Това удостоверява и правосъдната процедура.Декларираните условия за присъединяване в юридически лица могат да се открият посредством информация в обществения Търговски указател при Агенция по вписванията. Поради това и декларирането им, даже при положение, че са погрешни, не може да обуслови търсене на наказателна отговорност, а само административна, допълват още от СП.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР