Специализиран уъркшоп за ултразвуково навигирана криоаналгезия на периферни нерви при

...
Специализиран уъркшоп за ултразвуково навигирана криоаналгезия на периферни нерви при
Коментари Харесай

В УМБАЛ „Софиямед“ прилагат иновативно лечение на хронична болка

Специализиран уъркшоп за ултразвуково направлявана криоаналгезия на периферни нерви при пациенти с остра и хронична болежка се организира през вчерашния ден в УМБАЛ „ Софиямед “. Домакин бе Центърът по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия, а особено по мотива в България дойде доктор Игор Филиповски – ръководител и основател на Асоциaцията по ултразвуково направлявана крионевролиза (Society for Ultrasound Guided Cryoneurolysis (ISUGC)) и притежател и шеф на Крио Център Копенхаген. Това оповестиха от лечебното заведение.

В уъркшопa, който включваше теоретично и практическо образование, доктор Филиповски и представители на компанията производител на апаратурата METRUM CryoFlex, чиито извънреден представител и вносител за България е „ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ЕНД ДИ Сървисис “ ООД показаха метода криоаналгезия (крионевролиза) на периферни нерви под ехографски надзор.

Широко употребен в Съединени американски щати и в профилирани Европейски центрове в Дания, Норвегия, Швейцария, Германия, Белгия и други, методът досега се ползва сполучливо и в УМБАЛ „ Софиямед “ и профилирания Център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия при пациенти, само че посредством директен интраоперативен достъп.

По време на уъркшопа бяха демонстрирани първите в света ултра високочестотни портативни безжични ехографски апарати на компания CLARIUS - Canada със съдействието на извънредния представител на компанията в страната ни- MEDICAL България.

Специалистите, присъединили се в уъркшопa от цялата страна, измежду които анестезиолози, хирурзи, ортопеди, гръдни хирурзи, невролози и други, получиха и документ, a достъп до новаторското лекуване получиха 10 пациенти с разнообразни болести, въз основа на които страдат от хронична болежка.

Провеждането на уъркшопа на територията на лечебното заведение е следващо самопризнание за неговия екип, който досега посредством интраоперативно приложение на метода криоаналгезия е излекувал от хронична болежка над 20 пациенти.

„ Основната цел на образованието на сътрудниците в България е повече експерти в страната да могат да ползват метода, както и да продължи сполучливия продан, връзка и взаимна работа сред лекарите по разнообразни специалности и асоциациите ни в Европа “, разяснява доктор Филиповски.

Той ще презентира опциите за лекуване на болката посредством криоаналгезия и по време на Европейски конгрес по предварителна защита на контузиите на ръката с интернационално присъединяване, на който България е хазаин за първи път и който се организира паралелно с VII-ми Национален конгрес по хирургия на ръка от 19 до 22-ри октомври в гр. Пловдив. Той се провежда от Дружеството по хирургия на ръка – България, чийто президент е проф. доктор Маргарита Кътева, д.н.м. – водещ експерт от УМБАЛ „ Софиямед “ и началник на Центъра за хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в лечебното заведение.

Лечението за облекчение на остра и хронична болежка посредством крионевролиза се реализира чрез спиране на сетивните функционалности в структури от нервните кафези (техните аксони), отговарящи за провеждането на импулса на болката.

Интервенцията се предшества от  оценка на интензивността на болката по Визуално-аналогова канара (VAS) с следващ диагностичен блок на мястото на страданието. Ако при пациента се откри над 50% повлияване на болката по визуално-аналогова канара, той е показан за криоаналгезия или радиофреквентна аблация. Част от пациентите, страдащи от хронична болежка, не желаят да се подлагат на оперативно лекуване за премахване на повода заради боязън или медицински показания. Единствената алтернатива за тях е точно криоаналгезията. Процедурата е извънредно щадяща, прави се под местна упойка в амбулаторни условия, като усъвършенства доста качеството на живот на пациенти с хронична болежка, провокирана от дегенеративно неврологично заболяване или добита в резултат на онкологична диагноза, след контузия или след интервенция. Лечението е етиологично, а не патогенетично. След използване на криоаналгезията (крионевролиза) сетивността на блокирания посредством заледяване нерв се възвръща след към три месеца, като болката изчезва за интервал от шест месеца до година, година и половина. Тогава процедурата може още веднъж да бъде осъществена. При  част от пациентите обаче е допустимо болката изобщо да не се появи още веднъж.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР