Специалистите у нас смятат, че четвъртата вълна на епидемията от

...
Специалистите у нас смятат, че четвъртата вълна на епидемията от
Коментари Харесай

Шефът на ВМА проф. Мутафчийски: Бустерната доза е абсолютно необходима

Специалистите у нас считат, че четвъртата вълна на епидемията от COVID-19 е пречупена, само че това не би трябвало да ни успокоява, тъй като се задава идната. Световната здравна организация е загрижена от новия вид на вируса – „ Омикрон “, регистриран за първи път в Южна Африка. В опит да овладеят епидемията европейските здравни управляващи обмислят третата доза да стане наложителна за зеления документ.

Ето коментара на началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски за имунизацията и използването на третата, подсилваща доза у нас.

" Сега сме във фаза на намаляване на заболеваемостта, отчетливо свалена по отношение на най-върховата стойност. Това се усеща и по натиска върху лечебните заведения. Имаме задоволително места за неусложнени пациенти. За страдание към момента са заети всички интензивни кревати ", отбелязва проф. Мутафчийски пред Би Ти Ви.
свързани новини11978преди 22 часа143121на 02.11.2021
Запитан на какво съгласно него се дължи фактът, че хората не престават да не се имунизират, той дава отговор: " Това е въпрос за един милион, не мога да дам прецизен отговор къде се загуби връзката. Поне ние като лекари бяхме на равнище да покажем на обществото, да бъдем първи, да разясним… несъмнено постоянно има разнообразни отзиви ".

Той разяснява и имунизацията на дребни деца от 5 година до 7 година: " Първо – аз съм твърдо „ за “ имунизациите във всяка една възрастова група, стига тя да бъде задоволително добре изследвана и потвърдена, че е ефикасна. За възрастните е потвърдена, че е безвредна и ефикасна, за децата сред 12 година и 18 година също е потвърдено ефикасна, към този момент са сложени стотици милиони ваксини. Сега компаниите производители дадоха задоволително положителни и надеждни данни, че тези ваксини са безвредни ефикасни за децата сред 5 година и 11 година Доколкото ми е известно, те ще бъдат в по-ниска доза и в напълно друг тип.

Проф. Мутафчийски показва и своето мнение за издаването на зелен документ против бустерна доза.

" Ефективността на се потвърди в Израел за първи път. Едно огромно изследване, което пристигна преди към два месеца, сподели, че тези, които са с заздравен имунитет с бустерна доза са 10 пъти по-защитени, в сравнение с единствено с две дози. Въобще не съпоставяме с неимунизираните – те са безусловно незащитени. е безусловно нужна и това е правилният път сега. Дали да се издава зелен документ – доколкото разбрах, последните мнения в Европейската комисия са да се признават две дози до 9 месеца, след което единствено с бустерна доза. Мисля, че това е напълно верен метод, тъй като е потвърдено, че има спад на имунитета след шестия месец от слагане на имунизациите. Дали ще се наложи по-нататък да се вършат още бустерни дози, това е незнайно ", декларира той.

Проф. Метафчийски декларира, че 95% от пациентите, които постъпват в Коронавирус отделения във ВМА, не са имунизирани. От умрелите 98% са неимунизирани.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР