Специалистите на MIT разработиха нова технология за производство на оптика

...
Специалистите на MIT разработиха нова технология за производство на оптика
Коментари Харесай

Създадени са светодиоди с дебелина два атома

Специалистите на MIT създадоха нова технология за произвеждане на оптика от материал с дебелина 2 атома, която по едно и също време може да се употребява като светодиод и фотосензор. Изследването е значима стъпка в развиването на силициевата фотоника.
Съвременните компютри са лимитирани от условията към потреблението и от охлаждането, които отчасти зависят от изчислителните процеси, само че прекалено много сила се изразходва за доставянето на електрическата сила от една точка в друга. Ars Technica означи, че това е повода паметта и обмена на данни постоянно да имат по-голяма консумация от процесора.

Оптичната връзка внезапно понижава потреблението на сила и усилва скоростта на връзката. Обикновено в тази технология се употребява външен източник на светлина, който се разделя на няколко лъчи и се употребява в другите модули на системата. Масачузетс предлага различен метод: обособен източник на светлина в самия чип. За проява на новата технология учените сътвориха светодиод с дебелина 2 атома и го интегрираха в силициев чип. Освен това, същият материал може да се употребява и като фотосензор.

Използван е диелектричен пласт от боров нитрид върху молибденов дителурид. Диелектричният пласт защищава MoTe2 от окисляване. Отгоре един до различен са сложени два пласта графит, употребявани като електроди. Зарядът и посоката на заряда в тези електроди по електростатичен метод индуцират аналог на съществуването на донорни или акцепторни примеси в полупроводника.

Това устройство е сложено в силиций със напълно дребни отверстия, дистанцията сред които трансформира силиция във фотонен кристал за инфрачервено лъчение. Консумацията на тази структура е едвам 2,3 микроампера при дължина на вълната 1175 нанометра.

Потенциалът на това откритие за фотониката е огромен.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР