Специалисти препоръчват на хората в зряла и преклонна възраст да

...
Специалисти препоръчват на хората в зряла и преклонна възраст да
Коментари Харесай

Редовният секс съхранява умствените способности при възрастните

Специалисти предлагат на хората в зряла и напреднала възраст да не се отхвърлят от интимните удоволствия, защото постоянният секс съхранява умствените качества при възрастните. Те допълват, че нарушената полова функционалност не е единствено неналичието на полови контакти, а може да е обвързвана с справедливи аргументи. Освен това за полова интензивност се признават освен връзките сред двамата сътрудници, само че и другите форми на задоволство, като мастурбацията да вземем за пример. 

Редовният сексуален живот безспорно оказва позитивно въздействие на здравето както на младите, по този начин и на зрелите и възрастните дами.

Например дами, които водят сексуален живот по време на бременността и след раждането, по-рядко страдат от така наречен вулвовагинална недоразвитост и внимание – същото касае и дамите в пре- и постменопауза, изясняват експерти. 

И допълват, че половото самоограничение единствено по себе си не провокира съществени болести, в случай че дамата не страда от неналичието на секс и не изпитват нужда от това. Ако обаче отводът от секс се съпровожда с дистрес, тогава следствията ще са съществени, само че от физиологична позиция няма отрицателни промени. Съвременната медицина разполага с огромен боеприпас от принадлежности, с цел да обезпечи на дамата високо качество на половите й връзки на соматично равнище. Ако съумее да овладее и дистреса, хармонията ще е цялостна. 

Нито за дамата, нито за мъжа не съществува лимит, след който да е невероятно да практикуват секс. Обаче и за двамата сътрудници са вероятни условия, които могат да лимитират техните качества за интимна непосредственост. За дамата подобен ограничителен фактор е не толкоз неналичието на полово увлечение, колкото вулвовагиналната недоразвитост. Т.е., сухота на лигавиците, незадоволително навлажняване на половите органи. С времето това води до притеснение и съкращаване входа на влагалището. Този признак може да възникне много бързо, в случай че дамата не приема менопаузална хормонална терапия или рано е завършила своята полова интензивност. 

Половото увлечение зависи от редица фактори: обществени, културни, психически, соматични. В доста култури да вземем за пример по друг метод се отнасят към проявата на женска половост, по тази причина от време на време дамите умишлено потискат своето полово увлечение, с цел да не ги помислят за разпуснати.

И психическите аргументи могат да са най-разнообразни: неприятни връзки с колегата, насъбрани обиди или обич към различен мъж. Причината за понижено полово увлечение може да е и физиологическа, да вземем за пример банкет на някои медикаменти: хормонални контрацептиви, както и някои антидепресанти. Въобще либидото е обвързвано с изменение в обмяната на невромедиаторите и невротрансмитерите в основния мозък.  

Важно въздействие за половата конституция имат хормоните: преди всичко естрогените, следвани от тестостерона (има го и при жените), пролактинът и хормоните на щитовидната жлеза. 

При нараснал пролактин  или намалена функционалност на щитовидната жлеза половото увлечение отслабва доста. Що се касае за дамите над 50 години, естрогените не дефинират тяхното либидо. Те по-скоро обезпечават физиологическата реакция на половото увлечение. Недостигът им не разрешава да се осъществя полова реакция, т.е., не обезпечава навлажняване, пречи на отпущането на мускулатурата, загрубяване в интимната зона.

Естрогените обуславят готовността на женската полова система към приемане на наслаждение при полов контакт. Понижаването на женските хормони се съпровожда със сухота на лигавицата на вагиналния канал и поражда в разнообразни интервали от живота: при лактация или в пременопауза. Но най-тежък недостиг на естрогени се развива в постменопаузата или при прибързано изтощение на яйчниците, както и след тяхното премахване, когато това се постанова.

Но всичко това намалява не толкоз половото увлечение, колкото качеството на интимната непосредственост. Сексът за дамата в такава обстановка не е прелестно занятие, само че, както настояват експерти, гинекологът може да предпише заместителна терапия на жена в менопаузата, а има и други разновидности за възстановяване на такова положение.

Забравете наложилите се стандарти, множеството от които истински заблуди, и се наслаждавайте на секса, без значение на каква възраст сте, поучават експертите, макар че хората не се уморяват да измислят небивалици по тази тематика. Така да вземем за пример продължава да се шири заблудата, че по време на климакса изчезва ползата към секса. 

Това не е правилно, макар че либидото фактически може да се намали до известна степен. Освен понижаване равнището на естрогените се появяват и проблеми със здравето. Много дами напълняват, получават хипертония, диабет; одобряват хапчета, които може да подтиснат половото предпочитание – с изключение на някои депресанти, също и медикаменти срещу хипертензия. За психическите проблеми също стана въпрос, само че ето още един колорит: дамата счита, че към този момент не се харесва на мъжете, тъй като е качила 5 кг, появили са се бръчици, на места бели коси… И си не разрешава да мисли за секс. Повечето от тези проблеми са решими. 

Достатъчно е да се поправя лекуването, т.е., да ви подберат други препарати за здравословните проблеми, да поговорите с психолог, и половото увлечение ще се възвърне. Да не приказваме, че множеството дами нямат никакви проблеми. В интимно отношение си остават същите, както и в младостта. Това се удостоверява и от проучване, извършено от американския сексолог Джуди Харди-Холдън. 53% от интервюираните от него дами, навършили 50 и повече години, признават, че считат секса за значима част от своя живот. Между другото, с тях се солидализират и 15% от дамите над 70 години. Така че ползата към секса постоянно ще го има!

Абсолютен мит е изказванието, че дамата на възраст към този момент не е в положение да изпита оргазъм. Да, на нея й е нужно повече време да се възбуди. Да, тя си има своите особености, като да вземем за пример сухотата на влагалищната лигавица. Но тази стара към този момент дама може да изпитва оргазъм както и преди. Нужно е единствено сътрудникът й да отдели повече време на любовната въведения. Пък и в наши дни сухотата на влагалището не е проблем, задоволително е да си купите съкровен лубрикант и да го употребявате преди сексуален контакт. Освен това в днешно време доста дами поставят старания да запазят формата си. Спортуват, в това число вършат и гимнастика за интимните мускули, занимават се с танци, с плуване, йога, пилатес… Повярвайте, физическата интензивност подтиква половото увлечение. 

Интимността е потребна, тъй като: 

• поддържа в тонус мускулите в дребния таз, а това е най-хубавата профилактика на незадържане на урина и доста гинекологични заболявания;

• по време на половата непосредственост се отделят хормоните на щастието – ендорфините. Те повишават настроението и усъвършенстват качеството на живот. Така че сексът е отлична подмяна на антидепресантите;

• интензивният полов живот в преклонна възраст оказва помощ за възстановяване на паметта и интелектуалните качества.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР