Специалисти от Масачузетския технологичен институт успяха с помощта на светлина

...
Специалисти от Масачузетския технологичен институт успяха с помощта на светлина
Коментари Харесай

Откриха нов метод за борба с болестта на Алцхаймер

Специалисти от Масачузетския софтуерен институт съумяха благодарение на светлина и тон да прочистят миши мозък от нездравословни протеини, които провокират заболяването на Алцхаймер у хората, заяви Сайънс алърт.

Те открили, че стробоскопи и слаб звук могат да се употребяват за генериране на мозъчни талази - гама-ритми, които се утежняват при невродегенеративни болести. В рамките на осъществените опити, новият способ разрешил да се понижи натрупването на нездравословни протеини в мозъка и да се подобрят когнитивните функционалности у мишки, наранени от заболяване, което е сходно с заболяването на Алцхаймер у хората, прецизира Българска телеграфна агенция.

Визуалното стимулиране се изразявало в 40 премигвания на светлина в секунда, а слуховото - във въздействието на тон с периодичност 40 херца. При това били следени промени в хипокампуса и префронталния кортекс и понижаване на сенилните плаки, формирани от протеини тау и амилоиди. Смята се, че тези съединения са с основна роля за развиване на невродегенеративни процеси.

Засегнати от заболяването на Алцхаймер понастоящем са 26 милиона души, а се чака, че до 2050 година броят им ще се усили 4 пъти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР