Специалисти от F5 Networks алармираха за регистрирани атаки към Линукс

...
Специалисти от F5 Networks алармираха за регистрирани атаки към Линукс
Коментари Харесай

Атаки към Линукс системи доставят копач на Monero

Специалисти от F5 Networks сигнализираха за регистрирани офанзиви към Линукс системи. Атакуващата страна провежда компютри в ботнет и по-късно употребява мрежата от зомбирани устройства, с цел да копаят криптовалута и по-точно Монеро. Атаките се популяризират чрез SSH протокола.

PyCryptoMiner, каквото е името на ботнета се базира на Python и създателите ловко прикриват наличието му. Ботнетът сканира Интернет и търси Линукс машини с лесни за отгатване SSH кредитиви. Открил такива, ботнетът доставя към системата кодиран в base64 Python скрипт, който се свързва с команден сървър и смъква и извършва в допълнение код. Ако той не е наличен все още, тогава се насочва към Pastebin в търсене на указания. За разлика от други сходни акции, изясняват експертите, тук атакуващата страна употребява като основа за издаваните команди известни услуги, като Dropbox и Pastebin, които не могат по този начин елементарно да бъдат неразрешени. Псевдонимът в Pastebin на създателя на офанзивите е WHATHAPPEN, а другото онлайн име, с което бива обвързван е Xinqian Rhys, предава ZDNet.

След като се откри на системата, PyCryptoMiner смъква контролния модул и той бива регистриран като задача за осъществяване при старт на системата, което подсигурява непрекъснатото му наличие. Освен това, ботнетът събира информация за системата и я праща към контролния сървър за последващи указания. До декември предходната година, въпросната мрежа от зомбирани системи е докарала немалка облага на разпространителя ѝ: към $46 000.

F5 означават, че ботнетът непрекъснато бива развиван. Последната добавка към него е да търси уязвими на CVE-2017-12149 JBoss сървъри. Става дума за проблем, обвързван с десериализацията на дани в Red Hat Enterprise Application Platform 5.2, оголен преди няколко месеца.

В момента ботнетът е неактивен, само че от F5 не изключват той да се задейства отначало.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР