Специалисти от „Асарел-Медет” участваха в заключителния онлайн семинар по международния

...
Специалисти от „Асарел-Медет” участваха в заключителния онлайн семинар по международния
Коментари Харесай

Асарел-Медет тества иновационни технологии по проекта X-Mine

Специалисти от „ Асарел-Медет” участваха в заключителния онлайн семинар по интернационалния проучвателен план X-Mine, по който бяха тествани нови сензорни технологии в компанията. Събитието се организира на 23 юни. Проектът е съгласуван от VTT - Център за механически проучвания на Финландия и финансиран по програмата за нововъведения на Европейската комисия - “Хоризонт 2020”. Международният консорциум за нововъведения сплотява научни институти, производители на съоръжение и минни компании от разнообразни европейски страни. Екипът на X-Mine създава нови сензорни технологии за геоложко изследване и внедрява цифрови артикули за моделиране на находищата и по-ефективна преработката на рудите. В плана участваха представители от Финландия, Швеция, България, Гърция, Кипър, Полша, Чехия, Австралия и Румъния. „ Асарел-Медет “ е единствената българска компания, която е част от X-Mine.
„ Горди сме, че станахме част от този интернационален план за иновации”, съобщи геологът от отдел „ Минно инженерство” на „ Асарел-Медет” Десислав Иванов, който показа активността на сдружението. „ Ние сме измежду първите европейски компании, които тестваха пилотно технологии от бъдещето - сензорен скенер за сондажна ядка от профилирани геоложки изследвания, съоръжение за автоматизирано подбиране на минералите и нов профилиран програмен продукт за оценка и разбор на резултатите”, акцентира той.
Новите сензорни технологии са въз основата на рентгенова флуоресценция (XRF), рентгенова трансмисия (XRT) и 3D технологии за визуализиране. Всички те се интегрират с съоръжение за подбиране на минералите, дружно със софтуерни системи за моделиране на рудните залежи и за обмисляне на минното произвеждане.
Минералогът на „ Асарел-Медет” Венцислав Стоилов показа второто изобретение по плана X-Mine, което е сортировач на полската компания Comex. „ Целта на тестванията беше да се сортира рудният скрап от топковите мелници на Обогатителната фабрика, с цел да се освободим от колкото се може повече неруден материал, само че да се запазят скъпите медни минерали “, изясни Стоилов.
С новите технологии се чака минните компании да реализират до 20% понижение на транспортните разноски, 7% понижение на модифицираната откривка, от 10 до 30% по-ниско ползване на сила и понижение на въглеродните излъчвания. Плановете плануват комерсиализирането на продуктите да стане до две години след приключването на плана, когато и други и компании ще имат достъп до тези технологии. По този метод би могло да се усъвършенства успеваемостта на добива и преработката на рудите, да се спестят запаси, и да се въздейства удобно за запазване на природата.
В дълготраен проект новите способи ще доведат до гражданска война в изследването и характеризирането на съществуващите и нови залежи, тъй като ще усъвършенстват цялата верига на цената на минните интервенции. Чрез тях още при геоложкото изследване ще се знае размерът на минералните зърна, разпространяването им и цялата нужна структурна, геоложка, геохимична и минералогична информация. Така добивът освен ще стане по-ефективен, само че също ще се понижи въздействието върху околната среда. Сред огромните преимущества е, че ще има по-малко боклуци и по-точен избор на местата за добивни действия. Наред с това ще има спад на употребяваната сила, транспортните разноски и въглеродните излъчвания, обобщават откривателите.

 Визуализация на изображенията

 Визуализация на изображенията
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР