Специалистът по киберсигурност Ясен Танев изрази мнение, че е възможно

...
Специалистът по киберсигурност Ясен Танев изрази мнение, че е възможно
Коментари Харесай

Специалист по киберсигурност: Измамникът Спас не действа сам?

Специалистът по киберсигурност Ясен Танев изрази мнение, че е допустимо измамникът Спас от Кочериново да не е самичък: „ Говорим за 8 година, за систематичност, развъртян метод за събиране и култивиране на информация ”. По думите му в случаи като този с Александър-Спас приказваме за обществено инженерство: „ систематично, поредно, изисква време, би трябвало да се открият рисковите групи – хора, които търсят обич и внимание, които търсят метод да се качат на далаверата, също – хора със обществени персонални каузи”.

Специалистите поучават да не даваме персонални или данни за банковите си сметки, тъй като няма публична организация, която да ги желае онлайн.

В някои елементи на света интернет измамите са метод на живот. Индия и Нигерия са местата, където сходен бизнес процъфтява. В цяла Африка тези измамници са известни, като „ яху бойс”, тъй като употребяват една от най-популярните пощи, с цел да ужилят жертвите си.

До скоро онлайн измамниците нападнаха точно имейлите ни. Във подправени писма се представяха за банката, която позваме, доставчикът ни на интернет или даже представител на умрял отдалечен родственик.

Всички те под друг предлог желаеха паричен превод или номер на на банковата ни сметка. Днес сходен вид измами са добре познати и съвсем забравени.




Еволюцията на интернет закононарушенията води към обществените мрежи. Онлайн препоръки по какъв начин да създадем фиктивен човек има на всички места. В интернет има генератори за персонални данни. С 3 клика на мишката можем да създадем нова персона, която на процедура не съществува. Генерираната информация е толкоз изчерпателна, че даже можем да забележим къде живее подправеният човек.

Генерират се още биометрични данни - като килограми, височина и кръвна група. Има още модел на автомобил, който кара подправената персона, номер на кредитна карта и даже специалността му. Целта - бъдещият профил в обществените мрежи да е оптимално достоверен пред админите на обществените мрежи.

„ Физическото основаване лишава малко. Много повече време лишава този профил да бъде основан, отгледан, да набере нужните контакти, да бъде приветлив и забавен за хората. Това се прави от относително интелигентни хора. „ Фейсбук” и останалите обществени мрежи са относително ново събитие. Ние от време на време мъчно разграничаваме действителността от виртуалната част. Склонни сме да даваме доверие във виртуален проект на човек, който ни наподобява същински, който е съответен в мненията си и това е част от човешката природа”, счита IT експертът Иво Мирчев.

Снимките за измамите се взимат от съществуващи профили. За да не будят подозрение и докладвани измамниците прибягват и до крайности – ровят из профилите на умряли.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР