Спешни законодателни промени, предвиждащи в пъти по-сериозни санкции за телекоми

...
Спешни законодателни промени, предвиждащи в пъти по-сериозни санкции за телекоми
Коментари Харесай

Манолова поиска телекомите да платят милиони санкции

Спешни законодателни промени, предвиждащи в пъти по-сериозни наказания за телекоми и монополисти желаеха от гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ с ръководител Мая Манолова в писмо до министъра на стопанската система и промишлеността. Повод за изпратеното искане е оповестеното ново нарастване на таксите на трите мобилни оператора по към този момент подписани контракти без право на клиентите да се откажат от тях без неустойки.

Максималната глоба сега за продължаващо използване на неравноправни клаузи в контракти с общи условия, откакто са оповестени за неравноправни, е едвам 50 000 лева От „ Изправи се.БГ “ упорстват глобите да се усилят като се приложи европейското законодателство, предвиждащо глобите за сходни нарушавания да бъдат 4% от оборота за миналата година или най-малко 2 милиона евро . От гражданската платформа са пресметнали, че за трите мобилни оператора глоба от 4% от оборота би означавала санкция от близо 120 млн. лева , което смятат, че би имало възпиращ резултат във връзка с следващи нарушавания от страна на мобилните оператори.

„ Смятате ли, че глоба в размер от 10000 до 50000 лева би имала възпиращ резултат във връзка с телеком, който осъществя милиард годишен оборот? Смятате ли, че съществува благонадежден, формален информативен канал за известяван на КЗП за всяко правосъдно решение, обявяващо уговорка в общи условия на търговец или снабдител на услуги за неравноправно? За страдание, явно досега лобито на телекомите се е наложило над волята на народните представители да одобряват съответни законови текстове, които да накарат мобилните оператори да зачитат правата на потребителите. Това държание на поредност парламенти е толкоз по-укорим поради съществуващите разпореждания в европейското законодателство в отбрана правата на потребителите от включването на неравноправни клаузи в контракти с общи условия “ , установи в писмото си Мая Манолова.

Друго искане на „ Изправи се.БГ “ е да се разпореди на КЗП да сътвори и поддържа указател с черен лист на неравноправни клаузи и съглашения , в който да се включват всички неравноправни клаузи с открити и влезнали в действие нарушавания.

„ Въвеждането на съответни наказания с възпиращ резултат и работещи механизми за тяхното налагане е единственият метод за отбрана на потребителите освен от телекомите, само че и от всички недосегаеми корпорации – търговци и снабдители на услуги “ , приключват мнението си от гражданската платформа на някогашния омбудсман.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР