Спешната помощ по въздуха е един от проектите, които се

...
Спешната помощ по въздуха е един от проектите, които се
Коментари Харесай

Медицинският хеликоптер в Плана за възстановяване

Спешната помощ по въздуха е един от плановете, които се прибавят в Плана за възобновяване и резистентност. Това заяви вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов по време на доклада на служебния кабинет за първия месец от ръководството му. Той направи анализ до каква степен е готовността на България за складиране на Плана в Брюксел.  Целта на плана за обезпечаването на медицински хеликоптер е края на 2024 година

Парите от Плана за възобновяване и резистентност не са застрашени и ще дойдат в България тази година, безапелационен бе Пеканов.

„ Планът към момента не е предаден. Има малко закъснение, което се дължи на две аргументи: политическото решение на нашите прародители да не го подават и някои механически неизправности, които бяха оставени на нас да ги решим. При встъпването ми в служба открих някои от рецензиите на Европейската комисия, по които ние работим много интензивно “, добави вицепремиерът.

Пеканов изясни забавянето и с желанието на служебния кабинет да усъвършенства Плана за възобновяване и да направи промени по този начин, че да има гаранция, че ресурсът ще се употребява по най-ефективния метод.

„ Не би трябвало да вършим компромис. Това е значим стратегически план за България “, акцентира служебният вицепремиер.

По думите му има 10 нови проектопредложения по Плана.

„ Ние се опитваме да го подобрим в три измерения: да има повече надзор по това по какъв начин тези средства ще бъдат изразходвани в бъдеще, да получим помощ точно в сферата по какъв начин по-ефективно в бъдеще ще можем да измерваме резултатите от всички планове, които са вътре. И не на последно място – да подсигуряваме, че тези запаси ще отидат в цялата страна, а няма да се концентрират единствено в столицата или огромните градове. Правим промени по някои цели, които считаме за значими в областта на образованието. Надграждаме настоящия план за построяването на STEM кабинети като го допълваме с Национален STEM център, който ще даде опция и на педагогическия личен състав да се образова и квалифицира в потреблението на тази нова инфраструктура “, изясни Пеканов.

По думите в Националния STEM център ще могат да се образоват и научните олимпийски тимове. Пеканов уточни, че се работи за надграждане и на план в областта на опазването на здравето – система за лекуване и терапия след получен инсулт.

„ Искаме да не бъде единствено в столицата, а да има районни центрове, които да дават достъп на хората “, уточни служебният вицепремиер.

 „ Преработваме и част от настоящите планове. По към 50% от съществуващите планове вършим усъвършенствания, като да вземем за пример по Програмата за икономическа промяна, по Програмата за енергийна успеваемост в сградния фонд. Увеличаваме някои стратегии, които считаме, че са целесъобразни и до момента не са намерили задоволително място в Плана, да вземем за пример Програмата за финансиране на сила в еднофамилни и многофамилни здания посредством слънчеви фотоволтаични системи “, посочи Пеканов.

Служебният вицепремиер добави, че се работи и по промени в Плана за възобновяване.

„ Много значима промяна в обществената система, която Европейската комисия изисква от нас от години, се опитваме да я заложим в Плана. Също и промяна, която да подтиква и подкрепя стартъп сцената, която може да е мотор на българската стопанска система “, уточни Атанас Пеканов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР