Спекулативното вдигане на цените на електроенергията за бизнеса от група

...
Спекулативното вдигане на цените на електроенергията за бизнеса от група
Коментари Харесай

Извънредно! Кирил Домусчиев в сензационно интервю пред БЛИЦ: В АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток" има огромни далавери! Шепа търговци се облагодетелстват!

Спекулативното повдигане на цените на електрическата енергия за бизнеса от група търговци продължава да е измежду най-обсъжданите тематики в стопанската система. По този мотив БЛИЦ потърси за коментар ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев. Ето по какъв начин предприемачът отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Г-н Домусчиев, КРИБ във Ваше лице сложи обществено за първи път настояването за корекция в Закона за енергетиката, която да задължи търговците да продават електрическата енергия посредством борсата. Как оценявате единомислещото решение на Народното събрание, което през вчерашния ден гласоподава в поддръжка на Вашето искане?
- Продажбата на електрическа енергия през борсата е една от значимите стъпки за либерализация на българския пазар. Това е значимо деяние за въвеждане на бистрота и предвидимост за всеки един стопански индивид, работещ в нашата страна.

Тази корекция в Закона за енергетика беше нещо, за което ние от КРИБ от дълго време се борим и се веселя, че срещна схващане от страна на народните представители и безусловно всички парламентарнопредставени партии.

Както виждате нашето предложение беше подкрепено единомислещо от Народното събрание, което се случва относително рядко в нашето Народно заседание.

- Каква е обстановката на пазара за електрическа енергия преди поправката да стане факт от 1 януари 2018 година?
- Ситуацията сега не е по никакъв начин розова. Цените на електрическата енергия са с сред 50 и 90% по-високи по отношение на тези през предходната година и през първите 6 месеца на тази година.

Това се дължи главно на далаверите, които се случват в двете съществени държавни сдружения АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица Изток " -2.

Електроенергията се продава на избрани търговци на избрани цени и доста постоянно с анекси и спомагателни съглашения. След което тази шепа търговци препродават тази електрическа енергия с големи облаги.

В момента се получава получава едно огромно изнудване на потребителите и клиентите на електрическа енергия в България.

При цена на електрическата енергия от 69 лв. на мегават, закупена от тези търговци на манипулирани търгове през първите 6 месеца на т.г., те по-късно те се пробват да я продават на наши сътрудници на цена сред 92 и 120 лв..

Сам разбирате, че това е убийствена нечиста сделка! Енергия на пазара няма, без значение от нашите претенции да се пуснат спомагателни количества електрическа енергия на борсата, това ни беше отказано. Това води до спекулативното повишаване на цените. От това страда цялата стопанска система, тъй като огромните и дребните предприятия ще би трябвало да преразгледат цените на услугите и стоките, които продават.

- Държавата би трябвало ли да сезира способените органи за опитите на търговци спекулативно да покачват цената на тока?
- Смятам, че би трябвало да се занимаваме освен с отминали неща, само че и с далаверите, които сега би трябвало да бъдат разследвани от способените органи.

Факт е, че търговците дължат 56 млн. лв. за Фонд Задължение към обществото. Това е голяма цифра, която продължава да пораства.

Част от тези търговци съзнателно банкрутират, с цел да не платят дължимите суми.

Това са съществени закононарушения, които би трябвало да бъдат разкрити.

Фактът, че избрана група търговци спекулативно подвигат цените на електрическата енергия и се облагодетелстват благодарение на двете държавни централи, също би трябвало да бъде разследван.

Не може такива значими за обществото неща да се случват и да бъдат подминават без да им се обръща никакво внимание. След 10-20 години, когато им мине отминалостта, тогава ли ще бъдат разследвани?

- Как ще коментирате опитите за втълпяване на тези търговци, които желаят да се повторят събитията с митингите от 2013 година, когато държавното управление подаде оставка?
- Аз персонално доста се тормозя от това, което се случва! Да скочи цената на електрическата енергия близо 2 пъти и слуховете, че този недостиг ще продължи да се поддържа през януари и февруари 2018 година и цената може да стане убийствена, може да докара до трус в страната.

Някой може да стои зад тези недобронамерени дейности и се надявам, че държавното управление ще се намеси съответно и този проблем ще бъде решен.

Законодателната корекция в Закона за енергетика влиза в действие от 1 януари, само че количествата електрическа енергия сега са в ръцете на избрана група от хора, които ще продължат да правят операции до края на т.г.

- Убеден ли сте, че поправката в Закона за енергетиката ще докара до цялостна бистрота при продажбата на електрическа енергия?
- Убеден съм, че това е доста значима стъпка в посока бистрота и предвидимост.

Но в диалозите ни с депутатите от енергийната комисия, управлението на КЕВР и с министерството на Енергетиката, сме маркирали и идващите стъпки, които би трябвало да се създадат, с цел да се минимализарат опциите за операции и манипулиране на търгове.

През тази година промишлеността заплати над 350 млн. лв. повече за електрическа енергия по отношение на предходната година. За страдание тези пари не отидоха за възстановяване на работата на държавните централи, а в джобовете на избрани хора. Това е доста тревожно!

- Кои са тези хора?
- Това са група търговци. Извадете информация и вижте кои са тези, които са спечелили най-вече търгове и които продават най-вече продават.

Един от тези търговци банкрутира.

- Кой е този търговец?
- " Фючърс енерджи ". Тази компания дължи 4 млн. лв. към Фонд Задължение към обществото.

Тези 4 милиона лв., дружно с другите 52 млн. лв., които не са платени от търговците към Фонд Задължение към обществото, един ден ще ги платим всички ние. Тези пари ще се отразят на нашите сметки, тъй като основават един недостиг от 56 млн. лв..

Тези обири са също като кражбите на Данък добавена стойност, само че никой не ги преследва.

Очаквам и други наши сътрудници работодатели да излязат с позиция по тази тематика. Една от тях е АИКБ.

Дано да има някой, който да ни обърне внимание!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР