Спекция на полицията и прокуратурата в Смолян разкри най-голямата наркоплантация

...
Спекция на полицията и прокуратурата в Смолян разкри най-голямата наркоплантация
Коментари Харесай

Разкриха огромна наркоплантация над родопско село! Задържани...

Спекция на полицията и прокуратурата в Смолян разкри най-голямата наркоплантация за марихуана намирана в района. На повърхност 1 дка на доста труднодостъпно място над девинското село Осиково проверяващите откриват цяла фабрика за произвеждане на дрога.

На ексклузивен брифинг по случая през днешния ден окръжният прокурор на Смолян Недко Симов съобщи, че се касае за тежко съзнателно закононарушение, обвързвано със засяване, развъждане и разпространяване на високорискови наркотични субстанции. Окръжна прокуратура - Смолян упражнява управление и контрол по досъдебното произвеждане, което е формирано на 27 октомври т.г.

„ Разследващ орган при ОД на МВР-Смолян е направил оглед на мястото, където са били засети и отглеждани растения от типа на канабис. При огледа са открити и конфискувани 17 кг и 600 гр суха тревна маса марихуана и 143 броя канабисови растения. В рамките на едно денонощие са осъществени голям брой дейности по следствието, в това число претърсвания и изземвания в жилища и един автомобил. Извършен е и обиск на едно лице. При тези претърсванията и обиска са конфискувани портативни компютри, телефони и наркотично вещество, друго от това което е намерено на мястото при огледа. Протоколите от претърсванията и изземвания са предоставени пред Окръжен съд – Смолян и са утвърдени. Престои осъществяването на още доста дейности по следствието. Ще бъдат назначени няколко експертизи. Към този миг нямаме притеглен обвинен или обвинени, защото естеството на закононарушението изисква да бъдат направени изводи по експертизите, с цел да може да сме сигурни, че се касае за такова наркотично вещество, каквото твърдим, че сме иззели “,  каза Симов. 

Мястото, на което били засети и обработвани растенията е толкоз труднодостъпно,  че до него не стигат и високопроходими коли, а се върви много разстояние пешком, сподели заместител шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи - Смолян, комисар Костадин Бундов. В наркоплантацията имало всичко налично за целия цикъл на произвеждане на дрогата. Площта от 1 дка била оборудвана с капково напояване, а производството било подсигурено с енергиен източник, което допуска непрекъснатото му обслужване и наличие. На мястото има специфична дробилка, която да приготвя готовия материал и особено построени сушилни, където се суши дрогата. Земята, на която е плантацията, е държавен горски фонд.

За връзка с производството на канабиса, което е ставало много интензивно,  към момента има обвинени три лица от гр. Пловдив, които са на възраст - 46 години, 47 години и 55 години. Двама от тях бяха арестувани за период от 24 часа, третият се търси от органите на Министерство на вътрешните работи, уточни Бундов. Той съобщи, че сигурно се касае за целенасочена активност, а не за диворастящи растения. Канабисът бил торен, поливан, сушен и дробен, а продукта бил с доста положително качество. За случая е получен сигнал и доста бързо се е работило по горещи следи.

„ На пръв взор се касае явно за добре проведена активност, нетипична за нашия район. Тепърва ще работим по въпроса дали се касае за проведена незаконна група “, сподели Симов. 

Разследващите не разкриват към този момент дали обвинените лица са свързани със селото и къде е къщата, в която е изработен обиск и е открито в допълнение бяло прахообразно вещество – 1.15 гр.

Досъдебното произвеждане се води за две закононарушения – едното е за засаждане и развъждане на растения от рода на конопа, за което се планува наказване отнемане от независимост от 2 до 5 години и санкция до 10 000 лева Второто закононарушение е за производство на наркотични субстанции, защото плода на канабисовите растения е бил към този момент създаден и обособен - за него се планува наказване отнемане от независимост от 2 до 8 години и санкция от 5 до 20 000 лева

Симов съобщи, че макар че няма притеглен обвинен, проверяващите имат висока степен на убеденост за лицата, които са съпричастни към осъществяването на закононарушението. „ Случаят е необикновен за Смолянския район, в такива размери. Това е обезпокоителен сигнал, само че в това време, аз персонално имам убеденост, че с помощта на сполучливата взаимна работа с ОД на МВР-Смолян и Окръжна прокуратура - Смолян ще се оправим освен с този случай, само че и с всеки сходен. Имаме увереност и воля да се борим доста интензивно с проведената престъпност и да предпазим жителите на Смолянска област от тази злина – опиатите “, съобщи Симов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР