Спечелилият обществената поръчка за ремонт на шест двигателя на МиГ-29

...
Спечелилият обществената поръчка за ремонт на шест двигателя на МиГ-29
Коментари Харесай

"ТЕРЕМ" се отказа да ремонтира двигателите на МиГ-29, ще ги обновява полска фирма

Спечелилият публичната поръчка за ремонт на шест мотора на МиГ-29 холдинг " ТЕРЕМ ", който сплотява българските военно-ремонтни фабрики, се отхвърля от осъществяването на публичната поръчка, съобщи Българска телеграфна агенция. При това състояние обновяването им ще се извърши от полската Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A.

" ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ " ЕАД с ангажимента, че самият ремонт ще бъде изработен от украинския Луцки ремонтен цех " Мотор ". Това трябваше да стане против 15.490 млн. лева без мито и Данък добавена стойност.

Офертата на поляците е за 18 682 088,16 лв. без мито и Данък добавена стойност, в случай, че Министерството на защитата беше готово да даде до 16 млн.л.

Министерството на защитата разгласи социална поръчка за ремонт на шест мотора за самолети МиГ-29 през април. Предметът ѝ включва осъществяване на основен/капитално-възстановителен ремонт на шест мотора за МиГ-29 за възобновяване на техния междуремонтен запас и междуремонтен период на работа.

Срокът за осъществяване на ремонтните действия на всеки един мотор не би трябвало да бъде по-голям от девет месеца.

Преди два дни министерството на защитата за възлагане на социална поръчка за доставка на шест ремонтирани мотора за МиГ-29. Тя стартира на 6 март при планирана стойност 26.4 млн. лева с Данък добавена стойност. Основанието за решението е, че не е подадена нито една оферта.

Ресурсът на българските МиГ-29 се чака да изтече в края на годината. Затова и Министерството на защитата води договаряния за нови мотори или за ремонта им още от началото на 2022 година Целта е самолетите да могат да се употребяват за защита на въздушните граници на страната до идването на американските изтребители F-16. Първите машини се чакат при започване на 2025 година

България към този момент, като по този начин се обезпечи боеготовността на един МиГ-29. Те също бяха реновирани от Wojskowe Zakłady Lotnicze. Всеки от ремонтираните мотори би трябвало да изкара 7.5 година, като заводската гаранция е 100 летателни часа.

Точно 7 година пък са нужни, с цел да може България да получи и последния от поръчаните 16 изтребителя F-16.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР