Спасяването на българските евреи трябва да се превърне в игрален

...
Спасяването на българските евреи трябва да се превърне в игрален
Коментари Харесай

Израелски писател сподели интересна своя идея

Спасяването на българските евреи би трябвало да се трансформира в игрален филм по холивудски сюжет и с присъединяване на емблематични световноизвестни артисти, с цел да узнае целия свят за това благородно дело на българите. Това е повода за визитата ми в България, съобщи на среща със свои фенове в резиденция " Алхемист Фон Голденбург “ израелският публицист и историк от български генезис проф. Михаел Бар-Зоар. Той гостува там по покана на домакина и президент на Израелско-българския институт доцент Невен Фон Голденбург.

Сред гостите бяха президентът на България (1997-2002), ръководителят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков, някогашният дипломат на страната ни в Израел проф. Цанко Яблански, ръководителят на фондация " България “ и съпредседател на Израелско-Българския институт Яков Джераси.

Поводът за визитата на проф. Бар-Зоар е представянето на неговата книга " Спасение “, което бе направено от. Доц. Невен Фон Голденбург при разкриване на срещата напомни, че на 10 март се навършиха 79 години от спасяването на българските евреи. Той посочи, че за това велико дело постоянно би трябвало да се засвидетелства признателност към българския народ, църквата, цар Борис Трети и тогавашните политици.

Това, което проф. Михаел Бар-Зоар прави за България и българската национална памет, когато за първи път издаде своята книга за спасяването на българските евреи – " Извън хватката на Хитлер “, е неоценимо, сподели първоначално. " Да направиш тази история известна по света, е извънредно комплицирано. Силата на тази книга е в това, че е написана от човек, претърпял събитията “, добави президентът. Той показа, че преди време е желал да концентрира вниманието на американския режисьор, сценарист и продуцент Стивън Спилбърг да направи филм. “Ако това беше станало, смисъла на България на международната карта се трансформира фрапантно “, уверен е Стоянов. Бар-Зоар разкри, че президентът е носил книгата на интернационалните срещи и персонално я е подарявал на международните водачи.

В осъществяване на своята персонална идея, трансформирала се в историческа задача – да разпространява истината за спасяването на близо 50 000 български евреи по времето на Втората международна война, проф. Бар-Зоар показа, че малко преди да дойде в резиденцията на Алхимика се е срещнал с президента Румен Радев, който го награди с медал " Стара планина “. Споделил концепцията си за кино лентата и получил цялостна поддръжка от него. Да спомага дала обещание и Теодора Генчовска, министър на външните работи, която ще запознае с концепцията посланиците на всички страни у нас на срещата си с тях през днешния ден.

Филмът би трябвало да е изработен по холивудски, тъй като в основата му може да залегне вълнуваща любовна история – сред Александър Белев, оглавил основаното през 1943 година Комисарство по еврейските въпроси, и неговата секретарка Лиляна Паница. Въпреки че била влюбена в него, тя предизвестила еврейските водачи какво ги чака.

Проф. Бар-Зоар съумя да разчувства присъстващите, разказвайки историята за спасяването на българските евреи и съобщи,че Израел е тяхната татковина, само че България одобряват за своето родно място. Ние сме запазили дълбока и мощна връзка с България, уточни той.

" Ако други страни се бяха държали към евреите както България, щяха да бъдат избавени не 50 000, а може би 500 000 души. Единственият метод да разпространим по целия свят тази история е посредством игрален филм. Трябва да го създадем “, сподели писателят и призна, че първи концепцията прегърнал. А професорът посочи, че отпорът на българите против хитлеристка Германия демонстрира, че няма огромни и дребни нации и че всеки би трябвало да отстоява позициите си.

Коментирайки войната в Украйна съобщи: " Живеехме в един свят без война. Сега тези гледки и нещастия, които бяхме не запомнили от преди 80 години, още веднъж излизат нескрито. Виждате бежанци и трупове по улиците. Ако Запада и Америка влязат в този спор, войната ще стане международна. “ Професорът счита, че единствената мощ, която може да убеди Русия да спре войната, е Китай, само че няма да го направи, тъй като има своите съображения. Европа ще стои безсилна, а това ще промени целият международен мир и метод на живот.

Семейството на проф. Бар-Зоар емигрира в Израел през 1948 година, когато е на 10 години. Неговият чичо е взел участие в спасяването на кюстендилските евреи при започване на 1943 година

Автор е на огромно проучване за спасяването на българските евреи – " Извън хватката на Хитлер “. На български език излизат още книгите му " Мосад “ – за най-великите интервенции на тайната работа на Израел, " Няма невъзможна задача “, отдадена на задачи на Специалните елементи на Израел по света. Книгите му го вършат известен по целия свят.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР