Спасителите в Газа нямат оборудването да търсят правилно живите, да

...
Спасителите в Газа нямат оборудването да търсят правилно живите, да
Коментари Харесай

Хиляди тела лежат заровени в развалините в Газа. Семействата копаят, за да ги извадят, често на ръка

Спасителите в Газа нямат оборудването да търсят вярно живите, да не приказваме за мъртвите

От WAFAA ШУРАФА Асошиейтед прес и САМИ МАГДИ Асошиейтед прес 16 ноември 2023 година, 23:19

ДЕИР АЛ-БАЛАХ, Ивицата Газа -- Останките не престават блок след унищожен блок. Миризмата е отвратителна. Всеки ден стотици хора се ровят през тонове парчета с лопати, стоманени пръти и голи ръце.

Те търсят телата на децата си. Техните родители. Техните съседи. Всички те са убити при израелски ракетни удари. Труповете са там, някъде измежду безкрайните акри опустошения.

Повече от пет седмици от войната на Израел против Хамас, някои улици са по-скоро като гробища. Властите в Газа споделят, че не разполагат с оборудването, работната мощ или горивото, с цел да търсят вярно живите, да не приказваме за мъртвите.

Израел твърди, че ударите му са ориентирани против бойци и инфраструктурата на Хамас, групировката, която стои зад смъртоносната офанзива от 7 октомври, която умъртви към 1200 души в Израел. Хамас постоянно работи в жилищни региони и Израел го упреква, че употребява цивилното население като човешки щит, макар че не изяснява съответните аргументи за ориентиране на множеството удари.

жертвите постоянно са елементарни палестинци, доста от които към момента не са открити.

Омар ал Дарауи и неговите съседи са прекарали седмици в търсене на руините на две четириетажни къщи в централната част на Газа. Четиридесет и пет души живееха в домовете; 32 са убити. В първите дни след нападението бяха открити 27 тела.

Петимата към момента изчезнали са братовчеди на ал-Дарауи.

Те включват Амани, 37-годишна майка, която остава у дома, чийто брачен партньор и четири деца също са умряли. Има Алиа, на 28 години, която се грижеше за застаряващите си родители. Има още една Амани, която умря с 14-годишната си щерка. Съпругът й и петимата им сина оцеляха.

„ Ситуацията се утежнява всеки ден “, сподели 23-годишната, която в миналото е била студентка по публицистика в лицей. Миризмата стана непоносима.

„ Не можем да спрем “, сподели той. „ Ние просто желаеме да ги намерим и погребаме “, преди телата им да се изгубят вечно измежду руините.

Повече от 11 400 палестинци са били убити, две трети от тях дами и малолетни, съгласно палестинските здравни управляващи. Службата по филантропични въпроси на Организация на обединените нации пресмята, че към 2700 души, в това число 1500 деца, са изчезнали и се счита, че са заровени в руините.

Изчезналите прибавят пластове болежка към фамилиите в Газа, които са преобладаващо мюсюлмански. Ислямът приканва мъртвите да бъдат заровени бързо - в границите на 24 часа, в случай че е допустимо - с покрити тела, обърнати с лице към свещения град Мека. Традиционно тялото се измива от членове на фамилията със сапун и ароматизирана вода, а на гроба се изричат ​​молитви за амнистия.

Издирването е изключително мъчно в северната част на Газа, в това число град Газа, където израелските сухопътни сили се бият с бойците на Хамас. Стотици хиляди хора са избягали на юг, ужасени от борбата и принудени от израелските предизвестия да се изтеглят. На юг продължаващите израелски въздушни удари и обстрел значат, че на никое място в дребната територия не е безвредно.

Палестинският отдел за гражданска защита, главната мощ за търсене и избавяне в Газа, има повече от две дузини убити служащи и над 100 ранени от началото на войната, сподели представителят Махмуд Басал. посредством удари, сподели той.

В централната част на Газа, отвън северната бойна зона, шефът на гражданската отбрана на региона въобще не разполага с работещо тежко съоръжение, в това число булдозери и кранове.

„ Всъщност нямаме гориво, с цел да поддържаме единствения булдозер, с който работим “, сподели Рами Али ал-Айдей.

Необходими са минимум пет булдозера единствено за претършуване на поредност от срутени високи здания в град Деир ал-Балах, сподели той.

Това значи, че телата и обезверените хора, които ги търсят, не са фокусът.

„ Ние даваме приоритет на области, в които мислим ще намерим оживели “, сподели Басал.

В резултат на това търсенето на тела постоянно се пада на родственици или доброволци като Билал Абу Сама, някогашен публицист на свободна процедура.

Той отбелязва шепа жертви на Деир ал-Балах: 10 натрупа към момента са изгубени в това, което е останало от джамията Ал-Салам; две дузини тела, изчезнали в опустошен дом; 10 изчезнали при друга офанзива на джамия.

„ Тези тела ще останат ли под руините, до момента в който войната завърши? Добре, по кое време ще свърши войната? сподели Абу Сама, на 30 години, описвайки по какъв начин фамилии копаят останките без принадлежности. „ Телата ще бъдат разложени. Много от тях към този момент са се разложили. “

Във вторник, 28 дни откакто въздушен удар унищожи дома му, Изел-Дин ал Могари откри тялото на братовчед си.

Двадесет и четирима души от разширеното му семейство живееха в дома в бежанския лагер Bureij. Всички с изключение на трима бяха убити.

Осем към момента са в неопределеност.

Булдозер пристигна три дни след удара, с цел да разчисти пътя, след което бързо напусна към друга срутена постройка. Булдозерът пристигна още веднъж във вторник и оказа помощ да се откри братовчедът на Ал-Могари.

След това Ал-Могари се върна в останките в търсене на татко си и други родственици.

„ Зашеметен съм “, сподели той. „ Това, което преживяхме, е неописуемо. “

Газа се трансформира в място, където доста фамилии са лишени даже от комфорта на погребението.

Ал-Дарауи, индивидът, който търси своите братовчеди, схваща това.

„ Тези, които са намерили мъртвите си, са късметлии “, сподели той.

___

Пълно AP покритие на https://apnews.com/hub/israel-hamas-war

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР