Спасители продължават издирването на един от възрастните мъже, изгубили се

...
Спасители продължават издирването на един от възрастните мъже, изгубили се
Коментари Харесай

Втори ден търсят изгубен турист в Пирин

Спасители не престават издирването на един от възрастните мъже, изгубили се в Пирин. Другият беше открит след акция от близо 20 часа, в която участваха деветима спасители, съобщи бТВ.

Били са подадени два сигнала. При първият се е обадила брачната половинка на единият от изгубилите се и е съобщила за обстановката, в която се намират, само че е декларирала, че не се нуждаят от помощ. Вторият е подаден към 22:00 ч. и е почнала издирвателна интервенция от отряда на ПСС в Сандански.

„ След като има бедстващ човек в планината, няма метод да стоим безучастни ”, съобщи Иво Драгушинов от ПСС.

Планинският избавител съобщи, обаче, че зачестяват случаите с възрастни хора, които не са готови физически и душевен за преходи в планината.

Драгушинов означи, че даже когато с те са в проведени групи, доста постоянно водачите им се държат безконтролно и ги пускат да вървят пред тях.

Изключително значимо е туристите да имат планинска застраховка, която покрива разноските по издирвателни и избавителни акции в размер до 1000 лв..

„ Много постоянно, когато ни се обадят за бедстващ екскурзиант и ги попитаме за застраховка, те не дават отговор. Чакат да минат два дни и подават сигнал ”, споделя Драгушинов.

Спасител предложи на туристите да си изтеглят мобилното приложение на Планинската избавителна работа и да го употребяват при положение на изгубване. То подава техните координати към службата.

В момента отрядите на спасителите към този момент са се отправили към местността на търсене на изгубения екскурзиант. Включили са се групи от Разлог и Банско.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР