Спасиха двама загубили се туристи на Витоша, съобщават от Планинската

...
Спасиха двама загубили се туристи на Витоша, съобщават от Планинската
Коментари Харесай

Спасиха двама изгубили се туристи на Витоша

Спасиха двама изгубили се туристи на Витоша, оповестяват от Планинската избавителна работа.

На 12 юни по обяд макар метеорологичните прогнози мъж и жена тръгнали от х. " Еделвайс " в посока х. " Алеко ". Поради утежняване на времето обаче двамата решили да пресекат на директно от горна станция на Конярника към Капакливец и от " Алеко " да се приберат с рейс до София.

Не след дълго двамата се изгубили в региона на Горно плато и в продължение на към 4 часа се лутали в региона , без да открият път в гъстата растителност. След многократни молби на дамата да се обадят и да изискат помощ, мъжът се съгласил и към 20.30 часа тя подала сигнал на тел. 112.

Дежурният планински избавител в база " Алеко " неотложно тръгнал с високо пристъпен автомобил към мястото и в 21:00 часа разкрил дамата в региона на вр. Капакливец. Тя била премръзнала, само че в относително положително положение и обяснила, че нейния сателит е изостанал и се намира в мъчно проходими хвойни. Съобщила също, че той е с белодробни проблеми и прекаран лек инсулт.
 Новата мода: През нощта в планината и съвсем необлечени
Новата мода: През нощта в планината и съвсем необлечени

4 случая с нощно нанагорнище на Витоша единствено за седмица и битката на ПСС с " новата мода "

След бърза оценка на обстановката спасителят извикал на помощ чиновник от х. " Алеко " и изискал подпомагане от отряда на ПСС - София, като наложително изискал наличие на доктор планински избавител. След като оставил дамата в отоплената кола, дружно със служителя от хижата тръгнал да търси мъжа. Открил го премръзнал и влажен, изцяло отпаднал и некадърен да се движи.

След като решил, че потърпевшият е изпаднал в хипотермия , взел ограничения за стопляне и подаване на О2, като се стремял непрестанно да го държи безсънен. След идването на групата от седем доброволни и щатни планински спасители, сред които и двама лекари, почнал неотложен превоз с планинска количка по тежък терен, заблатен от падналия сериозен дъжд, през непроходими хвойни и високи треви.

В 23.30 часа потърпевшият бил откаран в база " Алеко " и предаден - затоплен и в устойчиво положение, на очакващата го кола за спешна помощ на Спешна помощ.

Въпреки че имат планинска застраховка, потърпевшите не са били готови с съответна за високата планина екипировка, съществено са подценили метеорологичните условия и са надценили личните си благоприятни условия и здравословно положение , показват от ПСС.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР