Спасете ме, момчета, казал турският шофьор Дженгиз Джан на очевидците

...
Спасете ме, момчета, казал турският шофьор Дженгиз Джан на очевидците
Коментари Харесай

Оцелял от колата, смазана от румънския рейс-ковчег: Шофьорът на автобуса ни караше да излъжем

Спасете ме, момчета, споделил турският водач Дженгиз Джан на очевидците на злополуката

„ След удара водачът на рейса пристигна при нас и ни караше да излъжем служителите на реда, че сме паркирали по средата на пътя. Каза ни: „ Иначе ще вляза в пандиза, спасете ме, момчета! “. Каквото ми е споделил, аз го предадох към служителя на реда “. Това описа 22-годишният Христо Рашев от село Раданово, по знамение оживял в кървавата злополука с румънския туристически рейс, станала на пътя Велико Търново – Русе край село Куцина в нощта на 6 август предходната година, представен от.

Тогава автобус с 34 пасажери и двама водачи се прибирал към северната ни съседка след екскурзия в Истанбул. Внезапно летящият с висока скорост автобус се отклонил в дясно, първо помел спряла на отбивка кола с включени фарове, а по-късно се разрушил с дясната си част в крайпътно дърво и спрял след още 140 метра. Зад кормилото бил 35-годишният турчин Дженгиз Джан, който е единственият обвинен по делото за породена гибел на 3 румънци и един турчин, както и междинни телесни повреди на още петима, пътували в рейса.

Христо и двамата му другари Кирил Здравков и Себатин Мюмюнов отивали с колата на татко му „ Пежо “ 206 от Полски Тръмбеш към заведение във Велико Търново. Накарали 20-годишния Себатин да ги вози. На 1 км след село Куцина спрели на отбивка и слезли по дребна потребност, когато върху пежото с гневна скорост връхлетял рейсът.

„ Бяхме до колата и внезапно Кирил вижда рейса, че идва към нас и единствено извика: „ Бягайте момчета! “ Хукнахме, успяхме да се отдалечим може би на 4-5 метра и рейсът блъсна колата. Имали сме необикновен късмет. Можеше да ни удари, до момента в който сме в колата “, изяснява Христо.

Последвал ударът в дървото след отбивката, само че рейсът не спрял незабавно. “Тръгнахме след рейса да се опитаме да помогнем с каквото можем, не сме пипнали нищо. Изчакахме служителите на реда, аз звъннах първи “, споделя младежът, който живее в Холандия, а по време на ужасния случай бил на почивка у нас.

„ Прекалено доста се изплаших, още съм в потрес “, добавя Себатин.

Кирил твърди, че до през днешния ден сънува по какъв начин рейсът идва към него. „ Видях на пътя човек, лежеше по лице. Жена, умряла до дървото, изхвърчала от рейса. Помолих приятелите да дойдат до мъжа да му даваме първа помощ. Той единствено хъркаше, каква първа помощ да му дадеш? И в този момент ми е жалост, гризе ме съвестта, че не съм му дал първа помощ “, изяснява Кирил.

Тримата роми от Раданово бяха призовани като очевидци по делото против водача Дженгиз Джан в Окръжния съд във Велико Търново. Бяха пристигнали с юрист. Обясниха, че се налагало да употребяват юридическа помощ, тъй като живеят в чужбина и няма да могат да си идват отново за делото, в случай че се наложи. Процесът е плануван за два дни в Окръжния съд. Призовани са 30 очевидци и 12 движимости лица.

През декември м.г. на разпоредителното дело Великотърновския областен съд излезе с определение, че наказателното дело ще се гледа по общия ред, а не по съкратената процедура. Срещу обвинения турски водач бяха предявени рекордни искове за над 10 млн. евро от близки и наследници на жертви и потърпевши в тежката злополука. За да не бъде натоварван в допълнение наказателния развой, те не бяха позволени и ще би трябвало потърпевшите да търсят компенсации по цивилен ред. Дженгиз Джан чака правораздаване в ареста. Магистратите не почетоха настояването му мярката за неотклонение „ задържане под стража “ да бъде изменена в по-лека, поради неприятните условия и недобрата храна в ареста.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР