Спанакът обикновено се консумира през зимата и пролетта и се

...
Спанакът обикновено се консумира през зимата и пролетта и се
Коментари Харесай

Всички ползи от спанака на едно място

Спанакът нормално се употребява през зимата и пролетта и се смята за един от най-полезните зеленчуци. За разлика от останалите зеленчуци спанакът съдържа по-голямо количество протеини и минерални соли.

Спанакът е богат на желязо, витамини А и С, калий и калций.

Особено е потребен при страдащите от запек. Нискокалоричен е и е потребен за диабетици. В 100 грама спанак се съдържат 23 калории.

При закупуването на спанак би трябвало да се обърне внимание на листата. Те би трябвало да са мрачно зелени и лъскави. Когато се готви спанак, би трябвало да се употребява за най-кратко време.

А на 26 март се отбелязва Денят на спанака, което е отлична причина да си приготвите някоя потребна зелена манджа или салата със зеленолистния зарзават. Може да го добавите към супи, омлети, като прибавка към пица, кишове със спанак или пък да извършите пюре от спанак.

Ползи от спанак

 Ползи от спанак

Спанакът е извънреден зарзават за спазващи диети. Съдържащите се минерални соли в храната на Попай дават мощ на организма, работи успокояващо, укрепват костите. Консумацията на спанак усъвършенства кръвообращението, намалява кръвното налягане.

Витамините, които съдържа спанакът, работят добре при простуда и грип, подхранва кожата и очите.

Спанакът още оказва помощ при:

- наднормено тегло;

- оказва помощ на храносмилателната система;

- защищава от стомашни заболявания;

- усъвършенства функционалността на червата;

- защищава от рак на простатата и кожата;

- успокоява нервната система.

 Салата със спанак

Спанакът съдържа огромно количество витамин А, който защищава очната ябълка от болести. Богат източник на витамин К е, който пази костната система. Предпазва и от остеопороза.

Спанакът работи успокояващото на нервната система. Честата консумация на спанак предотвратява напрежението. Консумирането на спанак за вечеря улеснява и успокоява съня. Полезната храна спомага за набирането на цинк, желязо и магнезий.

Маска против акне със спанак

Спанакът съдържа пептиди, които защищават артериите и сърцето от разнообразни болести.

Спанакът също по този начин може да се употребява и като маска за лицето за унищожаване на акне. Спанак се разбърква с малко вода и с масаж се нанася на лицето. Престоява към 20 минути. Този сеанс се повтаря няколко пъти през седмица.

Ако спанакът се употребява в естествени количества и не се прекали, има изключителни резултати върху организма.

Възможни странични реакции от спанак

Но както доста други артикули, по този начин и спанакът, в случай че се употребява прекалено, си има и своите негативни страни - стомашно разтройство, проблеми с бъбреците, разграждане на минерали и др.

А в случай че ви се хапва нещо вкусно със спанак, то безусловно разгледайте нашите оферти за:

- предястия със спанак;

- баница със спанак;

- запеканки със спанак.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР