Спадът на цените на природния газ доведе до интензивно преминаване

...
Спадът на цените на природния газ доведе до интензивно преминаване
Коментари Харесай

Интензивно преминаване от въглища към газ на електроенергийния пазар в ЕС, показва анализ на Еврокомисията за първото тримесечие на 2019 г.


Спадът на цените на природния газ докара до интензивно прекосяване от въглища към газ на електроенергийния пазар през първото тримесечие на 2019 година, защото въглищата бяха в неподходящо състояние заради релативно високите цени на CO2. Производството на електрическа енергия от природен газ доближи рекорден размер от 148 TWh. Това демонстрират последните отчети на Европейската комисия за пазарите на газ и електрическа енергия, които покриват първото тримесечие на 2019 година, бяха оповестени в края на юни 2019 и съдържат необятен набор от данни за доставките и потреблението на електрическа енергия и газ в Европейски Съюз, оповестява Инстутът за енергиен мениджмънт /ЕMI/ .

Несигурността към изхода на Brexit бе главният фактор, влияещ върху цените на CO2, които спаднаха с 14.3% през тримесечието, само че към момента останаха два пъти по-високи от тези през март 2018 година

Цените на електрическата енергия на едро паднаха на пазарите на Европейски Съюз заради меките климатични условия през февруари и март, по-ниските цени на енергийните първични материали и положителното произвеждане на възобновима сила.

Секторът на възобновимите енергийни източници продължи да усилва своя дял в енергийния микс и доближи 31%, основно с помощта на мощното вятърно произвеждане, изключително през март. Увеличеното електропроизводството от вятър, слънчева сила и биомаса компенсира слабата хидрогенерация, подбудена от ниските равнища на водните запаси на целия континент.

Потреблението на електрическа енергия в целия Европейски Съюз записва понижение от 2% по отношение на миналата година като съществени фактори за това са по-меката зима и стагнацията на промишленото произвеждане, лимитирала търсенето.

Интерконекторът 1000 MW UK-Белгия „ Nemo Link “ стартира да работи през януари 2019 година, трансформирайки се в първата електрическа връзка на Англия с Белгия и петата й връзка с континента. Това усилва капацитет на района на ЦИЕ, който е открит като водещ експортьор на сила в други райони с по-високи цени през първото тримесечие на 2019 година.

Тенденцията на увеличение на дивергенцията на цените на дребно в Европейски Съюз стартира последователно да се прекатурва през първото тримесечие на 2019 година, както за семействата, по този начин и за промишлеността. Средната цена на електрическата енергия за промишлеността в Европейски Съюз е намаляла с 1.1% през до последното тримесечие. В бранша на семействата, Белгия, Германия и Дания са страните с най-високи цени, до момента в който България и Унгария имат най-ниски цени.

Електроенергиен пазар в района на Югоизточна Европа (България, Хърватия, Гърция и Сърбия)

Фигурата по-долу демонстрира, че след дълъг интервал на непрекъснати покачвания, цените на базовата електрическа енергия на едро в района на Югоизточна Европа са достигнали най-високите си равнища от 75 € / MWh през януари, защото ниските водохранилища са изчерпани след изсъхнало лято, респективно - лимитирано предложение. Обрат настъпи през февруари с помощта на по-меките климатични условия и повишаването на производството на водна сила, посредством главно на по-силните Дунавски потоци. Тенденцията към спад продължи и през останалата част на тримесечието, защото изобилните превалявания и снеготок поддържаха производството на хидроенергия. Договорите за базова сила през цялото първо тримесечие на 2019 доближиха приблизително до 67 € / MWh, което е с 35% повече спрямо първото тримесечие на 2018 година.

Като цяло междинната цена на електрическата енергия в България през първото тримесечие на 2019 година се е нараснала с 40% на годишна база до 47 € / MWh. Подобно нарастване от 39% е станало в Гърция, където междинните цени по контракти за базова сила доближават до 70 € / MWh. Средната цена за Сърбия на този артикул за референтно тримесечие скочи с 46% на годишна база и доближи до 55 € / MWh.

В района на ЮИЕ България е чист експортьор на електрическа енергия за сръбския и гръцкия пазар. През първото тримесечие на 2019 година от България за Гърция е трансфериран размер от 0,5 TWh и от България за Сърбия 0,5 TWh. Тези стойности са сходни на тези през Q1 2018.



- Целия отчет за електроенергийния пазар през Q1 2019 можете да намерите на:

https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/quarterly_report_on_european_electricity_markets_q1_2019_final.pdf

Целия отчет за газовия бранш е наличен на: https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/quarterly_report_on_european_gas_markets_q1_2019_final.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР