Спад от 10% през летния сезон тази година и 208

...
Спад от 10% през летния сезон тази година и 208
Коментари Харесай

Най-малко 10% спад на летния туризъм

Спад от 10% през летния сезон тази година и 208 хиляди туристи по-малко на българското Черноморие чакат Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма и Димитър Попов от УС на Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници. В сметките обаче не влизат загубите от банкрута на най-големия и остарял туроператор в света - " Томас Кук ".

Хотелиери в " Слънчев бряг " плануват големи загуби и банкрути поради банкрутирането на английския туроператор. По данни на Института за разбори и оценки в туризма единствено все още вредите за българските хотелиери възлизат на към 36 млн. евро. " При нас е цунами, това е извънредно напрежение. По-важно е какво ще вършим оттук насетне. " Томас Кук " не е банкрутирал, те са прекратили активността си. Преструктурират своята стратегия и ще я показват на съвета на кредиторите. Може да се върнат на 1 октомври назад на пазара. Трябва да изчакаме ", разяснява Драганов пред " България он ер ". Димитър Попов обаче не има вяра да се стигне до рефинансиране и компанията в Англия да продължи да работи. Според него сигнали за банкрута на " Томас Кук " е имало от три години и вариантите за преструктуриране към този момент са минали. Той посочи, че позитивно за нас е най-малко това, че крахът на компанията се случва най-после на летния сезон у нас и ще имаме време да вземем ограничения. Драганов прикани за основаване на Национална хотелска асоциация и Национална асоциация на туроператорите и туристическите организации, както и финансова помощ за хотелите, които са наранени.

В идващите дни министърът на туризма Николина Ангелкова ще изиска среща с финансовия министър Владислав Горанов, на която българските хотелиери, пострадали от банкрута на " Томас Кук ", ще изискат облекчение на налозите, с цел да могат да понесат вредите от банкрута на английския туроператор. Това заяви пред Българска национална телевизия Ангелкова. Загубите за хотелиерите в България възлизат на много милиони левове. А има голям риск българските хотелиери, сключили контракти с банкрутиралия английски туроператор, да не получат заплащанията си, разгласи тя след извършената незабавна среща с туроператори и хотелиери у нас във връзка зародилия проблем.

Малкият и междинен бизнес в България, който е прикачен към " Томас Кук ", е пленник. Този банкрут може да опустоши прекалено много работни места и дребни, и междинни предприятия в хотелиерството, ресторантьорството, превоза, както и услуги като екскурзоводство ", съобщи доцент Йордан Йорданов, зам.-председател на " Сдружение Туризъм ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР