Социологът от Галъп Светлин Тачев коментира актуалната политическа ситуация в

...
Социологът от Галъп Светлин Тачев коментира актуалната политическа ситуация в
Коментари Харесай

Светлин Тачев: Местният вот е разковничето, което ще доведе до някакво политическо нормализиране на ситуацията 

Социологът от " Галъп " Светлин Тачев разяснява настоящата политическа обстановка в страната в студиото на " Новините на Нова телевизия ".

" Бойко Борисов и ГЕРБ бяха легитимирани от ПП-ДБ с това държавно управление. Те бяха легитимирани и в този миг той стартира своята контраофанзива против тях, като ги слага в шах. От една страна да създадат съдружно съглашение с едно общо ръководство, което да притисне още повече ПП-ДБ, или да затънат в плаващи болшинства, което беше ясно, че ще се случи, тъй като с 63-ма депутати да искаш за правиш държавно управление, това няма по какъв начин да стане. Тоест, ти там постоянно си подвластен. Още тогава това беше най-големият риск пред ПП-ДБ, че затъването в тези плаващи болшинства и тази реторика за държавно управление на болшинството, няма по какъв начин да просъществува и да няма електорални отблясъци след това върху ПП-ДБ. До някаква степен те бяха задължени да го създадат, тъй като страната има потребност от държавно управление, само че патосът, с който беше декларирано, беше сякаш малко повече от това, с което трябваше да се изясни в действителност за какво се прави някаква форма на ръководство с главния политически конкурент. Трябваше да бъде обяснено, че е належащо да има някакво държавно управление, с цел да може парламентарната народна власт да продължи да действа обикновено и с цел да може самата народна власт да се движи напред, да се вземат значими решения. Те не го обясниха по този начин. Казаха надали не, че са тези, които са съумели да притиснат Борисов и ГЕРБ, които са станали подвластни от тях, а се вижда, че е противоположното ", сподели той.

" Местният избор е разковничето, което ще докара до някакво политическо нормализиране на обстановката в страната, тъй като допреди да се сформира това ръководство двете обединения се приготвят за една решителна борба на локално равнище през есента. Защото ГЕРБ са тези, които на процедура държат локалната власт, а ПП-ДБ желаят да създадат пробив там. Те в този момент ръководят дружно, а ще са противници на локално равнище. Основната борба ще е тази за София. За момента доста мъчно ще оцелее това държавно управление, тъй като от двете страни няма късмет за разговор ", разяснява още Тачев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР