Социалното министерство предлага промяна в Методиката за финансиране на проекти

...
Социалното министерство предлага промяна в Методиката за финансиране на проекти
Коментари Харесай

Улесняват финансирането на собствен бизнес за хора с увреждания

Социалното министерство предлага смяна в Методиката за финансиране на планове за независима стопанска активност на хора с увреждания.

Изпълнителният шеф на Агенцията за хората с увреждания утвърждава стратегии и планове за започване и развиване на независима стопанска активност на хората с увреждания, дружно с методика за финансиране на плануваните действия. Методиката урежда изискванията за кандидатстване, изискуемите документи и характерните условия при кандидатстване.

Финансират с до 90 000 лева планове за претовареност на хора с увреждания

Тази целева стратегия се осъществя годишно посредством застраховане със средства от държавния бюджет и на практика в доста случаи е единствената опция на хората с увреждания за присъединяване на пазара на труда. Целта е поощряване на опциите за независима претовареност, предприемачество и пускане на независим бизнес от хора с увреждания. По този метод се основават предпоставки за реинтегрирането им в обществото, за възстановяване на социално-икономическия им статус с оглед водене на пълностоен живот и устойчива социализация, изясняват от Министерството на труда  и обществената политика.

Според разбор на ведомството са открити проблеми, възпрепятстващи постигането на предстоящите резултати от осъществяването на програмата, респ. възпиращи евентуалните претенденти - физически лица с увреждания за кандидатстване.
 istock istock
 В тази връзка е създаден Проект на Заповед за изменение и допълнение на Методиката за финансиране на планове за започване и развиване на независима стопанска активност на хора с увреждания, ведно с нов пример на Формуляр за кандидатстване – Приложение № 1, неразделна част към него.

Промените плануват да се усили дотацията по програмата от 20 000 на 30 000 лева като подтикващ поощрителен механизъм за лицата от целевата група.

Облекчават се изискванията при кандидатстване с отпадане на някои формални  условия за стимулиране кандидатстването на повече лица, неактивни на пазара на труда, както и промени в траншовете за погашение на дотацията по обособените съставни елементи от програмата.     

Намалява се срокът на след капиталовите действия от 36 месеца на 24 месеца  с оглед бъдещите бизнесмени да имат опция да се възползват от други целеви стратегии, в качеството на нормални работодатели.

 Прецизират се и съответните формуляри за кандидатстване по отношение на плануваните промени.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР