Социалните помощи да се определят на база размера на линията

...
Социалните помощи да се определят на база размера на линията
Коментари Харесай

Връзват социалните помощи с линията на бедност

Социалните помощи да се дефинират на база размера на линията на беднотия за съответната година, а не както до момента на база обезпечен най-малък приход.

Тази смяна оферират от общественото министерство с изменение на Закона за обществено подкрепяне. Новото състояние би трябвало да влезе в действие от 1 януари 2023 година

Настоящите разпореждания на закона обвързват обсега и размера на обществените помощи с ГМД. Размерът му се дефинира административно от Министерския съвет, като след последната смяна от м. януари 2018 година равнището му е закрепено на 75 лева В същото време линията на беднотия у нас е 413 лв. за тази година.

С течение на времето този индикатор изгуби връзка със виталния най-малко, само че остана главен индикатор за установяване на обществените помощи. Понастоящем ГМД е единствено един разчетен индикатор без действително икономическо наличие

Основният акцент в тази промяна следва да бъде прекосяването на общественото подкрепяне от обвързване на обществените помощи с обезпечения най-малък приход (ГМД) към обвързване с линията на беднотия.

Това ще подсигурява действително осъществяване на рекомендацията на Европейската комисия във връзка с обсега, адекватността и регулярната актуализация на месечните обществени помощи, написа в претекстовете към законопроекта. Също по този начин, ще се даде опция да се обзет доста по-голям брой нуждаещи се лица и фамилии, а получаваната от тях помощ да се усили, с което България ще осъществя своя принос в битката с бедността, заложена като главен приоритет на европейската обществена политика.

За осъществяване на предлаганите промени, ще са нужни и повече пари за интервала до 2025 година надлежно: 2023 година – 70,313 млн. лева.; 2024 година – 105,345 млн. лева и за 2025 година – 125,444 млн. лева

Какви помощи получават хората с увреждания

В Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) на България се показва, че обществените прехвърляния имат лимитирано влияние върху намаляването на бедността и неравенството. Трансферите са добре ориентирани, само че нямат задоволително покритие и имат незначителен принос за възстановяване на положението на подпомаганите лица заради ниския си размер, се показва в оценката на влияние на законопроекта.
 istock istock
Значителна част от обществената поддръжка се насочва към хора, които са отвън групата на най-бедните, което утежнява цялостната картина във връзка с адекватността на обществените прехвърляния. Относителният дял на лицата, изложени на риск от беднотия, е измежду най-високите в Европейски Съюз.

Значително по-голям е рискът от беднотия при някои от най-уязвимите групи от популацията. Според Изследването на приходите и изискванията на живот (SILC), провеждано от Национален статистически институт, 1/3 от популацията над 60 година възраст е било в риск от беднотия през 2020 година, а 32,1% от цялото население се е намирало в риск от беднотия и обществено изключване. Въпреки, че и двата индикатора означават сензитивно усъвършенстване през последните години, изоставането в границите на Европейски Съюз остава доста.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР