Социалните партньори в НСТС обсъждат днес промените в Закона за

...
Социалните партньори в НСТС обсъждат днес промените в Закона за
Коментари Харесай

Бизнес, синдикати и правителство обсъждат промените в Закона за ДДС


Социалните сътрудници в НСТС разискват през днешния ден измененията в Закона за Данък добавена стойност, които да създадат допустимо диференцирано облагане на разнообразни групи артикули. Тристранният съвет ще прегледа оферти законопроект на Българска социалистическа партия за понижаване на ДДС-то на брашното и изделията от брашно, мляко, яйца и сирене от 20% на 5% и на медикаментите на 9%. От Движение за права и свободи желаеха данъкът да бъде понижен за целия хранителен бранш, както и за медикаментите.

Вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че въвеждането на диференцирани ставки открива големи благоприятни условия за корист и са доста сложни за администриране. Твърде евентуално, съгласно Дончев, ГЕРБ да отхвърли предлагането.

Икономическият министър Емил Караниколов обърна внимание на политиците да помислят и да освободят от налог „ Печалба” научната и развойната активност против обвързване за реинвестиция. „ Много е значимо да се приказва по какъв начин ще се отрази на бюджета.Да не се случи по този начин, че в този момент ще понижим хляба с 30 стотинки, а след година ще е по-скъп. Ако отрежем едно перо, то ще е за сметка на друго. Без подобен разбор за Данък добавена стойност ще създадем повече пакост, в сравнение с положително “, предизвести икономическият министър.

„ Промяната на Данък добавена стойност съм подготвен да се обзаложа с всеки, че няма да докара до повече изгоди за крайните консуматори “, уверен е министърът на финансите Владислав Горанов „ Диференцирането на ставките не е тематика, която Министерство на финансите би подкрепило “, безапелационен е той. Социалните сътрудници ще обсъдят и Законопроект за обществените предприятия на Министерския съвет.

На тристранния съвет ще бъдат разисквани и препоръчаните от държавното управление законови промени, с които отпада описът с предприятия, неразрешени за приватизация.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов изиска да чуе мненията в Тристранния съвет по законопроекта, само че пред депутатите в Ресорната парламентарна комисия разгласи, че се отхвърля от желанието Агенцията за приватизация и тази за вложенията да се слеят в нова мегаструктура за надзор на държавните сдружения.

Караниколов увери, че плануваното отпадане на забранителния лист с предприятия за приватизация няма да отвори вратата за ликвидация на основни държавни активи, за което се притесняват от КНСБ и сподели, че с предлаганите текстове се не разрешава приватизацията на всички държавни сдружения без експлицитното позволение на Народно събрание:

„ Целта е да се забрани приватизацията, защото се основава и едно недоумение и напрежение. Аз съм подготвен да се откажа от тази моя концепция “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР