Социалните партньори стартират съвместни действия заради очакваното поскъпване на електроенергията

...
Социалните партньори стартират съвместни действия заради очакваното поскъпване на електроенергията
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати с общи мерки за нормализиране на енергийния пазар, готвят протест за цените на тока


Социалните сътрудници започват взаимни дейности поради предстоящото повишаване на електрическата енергия за промишлеността от февруари. На взаимна работна среща през днешния ден национално представителните работодателски организации и синдикатите взеха решение за взаимен митинг и предприемане на ограничения за нормализиране на положението на енергийния пазар. В диалозите участваха представители на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара - Съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Конфедерация на самостоятелните синдикати в България (КНСБ), Конфедерация на труда „ Подкрепа “.

Социалните сътрудници още веднъж удостоверяват изразената от тях на 16 декември 2017 година позиция и се сплотяват към нуждата от взаимен митинг и предприемане на ограничения за нормализиране на положението на енергийния пазар. Шестте организации се договориха за следното:

- Да приготвят взаимен пакет от ограничения, които способените институции следва да подхващат в областта на енергетиката, изключително по въпроси от извънредно значение за цялото общество.

- Да започват подготовка на народен митинг, след решение на управителните органи на шестте организации.

- Датата на митинга ще бъде избрана в допълнение, като тя ще е след обявения избор на съмнение, с цел да не се спекулира с обективните претенции на уредниците.

" Все още не конкретизирано в какво ще се показват тези протестни дейности. Ние не желаеме да се политизират протестните дейности, защото следва избор на съмнение, тъй че не сме конкретизирали и не сме говорили, само че подготовка ще бъде стартирана след датата на вота ", посочи заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев в изявление за предаването " 12+3 " на БНР по отношение на решенията от срещата.

" Това, което виждаме, не е действителен пазар. Налице е едно непазарно нарастване на цената на тока в последните няколко месеца, което фрапантно подвига разноските на компаниите ", изясни Колев. " Нормално е да се чака покачване на цената на тока заради разнообразни аргументи на производителите. Такава е конюнктурата на прилежащите тържища заради липса на вода във ВЕЦ-овете, заради потребност от средства за удължение на живота на реакторите, само че всичко това усилва цената от порядъка на 5-6%. А това, което получават нашите членове като промяна на цената, надминава 30-40-50%. Това скокообразно покачване не може да бъде поето от бизнеса и ще докара до сериозна инфлация, проблеми с влизането в еврозоната и конкурентоспособността ", разяснява Камен Колев.

Предложението на работодателите е всички да излязат на пазара и по този начин да се обезпечи задоволителна ликвидност на пазара. Друго предложение е да се вкарат и " контракти за разлики ", изясни зам.-председателят на БСК.

Друга мярка, която ще бъде прегледана, е положението на студения запас. Този запас може да се усъвършенства, с цел да не води до нарастване на цената. Най-важният механизъм е да се подписват дълготрайни контракти.

Председателят на Асоциацията за свободен енергиен пазар Соня Кадиева уточни, че през 2018-а година нарастването на цената, по която търговците купуват електрическата сила от производителите, е над 20%.

" Няма по какъв начин това да не се отрази на самите консуматори, т.е. търговците купуват към този момент с над 20% по-скъпа базова сила. Не знам от кое място идва изказванието, че силата би трябвало да се усили единствено с 5-6%, откакто ние към този момент я купуваме с над 20% по-скъпо. Освен това търговците заплащат и разноските за балансиране, които също са увеличени с 20%. Това докара до нарастването на цената на дейната електрическа сила ", разяснява Соня Кадиева. Тя отхвърли изрично да има картел сред търговците.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР