Социалните мрежи влияят на изборния процес, а българското бюро на

...
Социалните мрежи влияят на изборния процес, а българското бюро на
Коментари Харесай

Социалните мрежи не са заплаха за демокрацията, убедени в ЕП

Социалните мрежи въздействат на изборния развой, а българското бюро на Европейския парламент към този момент се е сблъсквало с целенасочени опити за подкопаване на доверието в Европейски Съюз, в демокрацията, в присъединяване на изборите.

Според ръководителя на българското бюро на Екологичен потенциал Теодор Стойчев зависи напълно от жителите дали да имат вяра на неистини, които се тиражират в интернет пространството.

" Лошото е, че заглавията притеглят погледа на потребителя ", само че, по думите му, читателят, в случай че тръгне по пътя в търсене на истината, може да види опровержението.

Тепърва стартират да набират мощ самодейностите на Европейски Съюз против дезинформацията, изясни още Стойчев. Целта на семинара, проведен от Бюрото на Екологичен потенциал, е да насочи вниманието към съществуващите проблеми, да служи като продан на положителни практики от други страни.

" Вече има и други източници на информация, които непрестанно ни заливат, по тази причина по-скоро би трябвало да насочим вниманието и към себе си и нашата медийна просвета ", съобщи Стойчев.

Дезинформацията постоянно е съществувала, акцентира Стойчев и даде образец с последната страница на френски вестник от Първата международна война, на която е отпечатана подигравка по какъв начин български селянки колят ранените румънски бойци в Добруджа.

Пропагандата тогава е съществувала в изискванията на война, през днешния ден обаче всеобщите връзки дават опция всяка секунда да получаваме всевъзможни вести. Важно е да ревизираме и да отсяваме външната агитация с външна интервенция, посочи Теодор Стойчев. Това ще бъде главната тенденция на бюрото на Екологичен потенциал, защото най-вероятно този проблем ще е налице и при изборния развой за Екологичен потенциал тази година.

" Социалните мрежи не са опасност за демокрацията, зависи по какъв начин ги използваме ", безапелационен бе Стойчев. По същия метод и книгите биха могли да бъдат избрани като застрашаващи демокрацията, защото там създателят показва своята позиция.

Анели Ахонен от Оперативната група за стратегическа връзка с Източното съседство в Европейската работа за външна активност, уточни, че подобряването на връзката в европейските страни е в корените на противодействието против дезинформация.

Оперативната група за стратегическа връзка с Източното съседство сондира данни от разбори на медиите в последните три години.

Работата няма за цел да разиграва осведомителна война с Русия, само че тя се вижда в непрекъсната борба в областта на информация. Използването на дезинформацията е част от военната теория на Руската федерация, само че се употребяват и в мирни времена - хибридна война, като задачата е разцепление на популацията, въздействие върху взимането на решения от страна на политиците.

Мащабът на дезинформацията, идваща от Кремъл, е друг в другите страни. Годишно се употребяват 1 милиарда евро за публични офиси и парите отиват за медии като Спутник, Тасс, Арти, Русия през днешния ден, като Русия оперира в разнообразни страни на 33 езика.

В Армения се разгласяват ясни послания, които съдържат дезинформация и са свързани с външната и вътрешната политика на страната. Засечени са и послания, свързани с гласуването за самостоятелност на Каталуния. Разследването на изборите в Съединени американски щати е обвързвано с фабриките за тролове от Кремъл.

Методите на съветската агитация главно са хакване, приключване на информация, потребление на войска на ботове и тролове, подправени сметки, като целенасочена акция има и против немския канцлер Ангела Меркел, която в съветски медии се среща като " щерка на Хитлер ". Злият Запад - Добрата Русия, която избавя Крим от геноцид, Украйна са главните тематики за съветската дезинформация към момента. Пример за дезинформация по проблема е новината, че Украйна заразява Азовско море с холера.

Основните врагове на Русия са Съединени американски щати, Украйна и Европа, съгласно проследени данни.

Предстои основаване на платформа за бърз продан на информация сред страните членки, както и връзка със обществените медии и софтуерните колоси във връзка с отчети за реклами, свързани с изборите.

Ще се изследва дали политическите реклами са употребявани правомерно или не. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР