Социалната политика у нас бе реабилитирана през отиващата си 2021

...
Социалната политика у нас бе реабилитирана през отиващата си 2021
Коментари Харесай

Повишаването на пенсиите е ягодката на тортата през 2021 г.

Социалната политика у нас бе оправдана през отиващата си 2021 година. Заради изборите внезапно всички политически партии започнаха да мислят свръхсоциално, тъй като няма по какъв начин да тръгнеш да искаш всенародната обич и да загърбиш обществената политика. Това беше положително, тъй като бяха повдигнати съществени въпроси, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Балканския институт по труда и обществената политика Иван Нейков.

" Ягодката на тортата е актуализирането на пенсиите, което беше направено в края на годината - нещо, което се очакваше от доста дълго време. Нямаше парламентарно показана мощ, която да е срещу - партиите схванаха, че би трябвало да има такава смяна ", съобщи Нейков.

Грешката - загубихме границата сред обществено обезпечаване и подкрепяне

По думите на Иван Нейков, неверна стъпка през годината е, че с политиките към пенсионерите загубихме границата сред обществено обезпечаване и обществено подкрепяне. " Започнахме да даваме като пенсия помощи - дали ще ги назоваваме коронавирус добавки, дали - поддръжка до линия на бедността, не е толкоз значимо, само че по този начин размиваме границата сред две напълно разграничи системи ", съобщи специалистът.

При осигурителната система е значим приносът на индивида предвид на размера на пенсията, до момента в който при общественото подкрепяне са водещи потребностите на индивида - там принос няма, там е въпрос на поддръжка от обществото, напомни шефът на Балканския институт по труда и обществената политика. Според Нейков тази неточност продължава да съществува, пренесена и в политиките за 2022 година - още веднъж ще даваме поравно коронавирус добавките. Той счита, че задачата по какъв начин да не се размиват границите сред двете системи, ще продължаваме да я решаваме през 2022 година, нека не и през 2023-та, тъй като " доста хора по сложен метод схванаха един от главните закони в обществената сфера - че доста елементарно се дава, само че доста мъчно се стопира това, което си дал, даже когато неверно си го дал ".

Ковид добавките не заместват неналичието на обществени услуги и не дават по-добър живот

" Ние взехме решение, че за пенсионерите е задоволително да им вдигнем пенсиите, с цел да водят по-качествен живот. Какво от това, че ще дадем 60-70 лв. в допълнение на един човек в едно малко село, където няма кой да му даде услугите, от които той има потребност? ", разяснява Иван Нейков.

Според него най-големият проблем в обществената сфера е неналичието на услуги. Трябва да има напълно друга политика, която да насърчи даването на услуги, счита специалистът. Според Нейков политиците не попитаха възрастните хора от какви услуги имат потребност, а им дадоха 50-100 лв. от горната страна, като им споделиха, че по този начин ще живеят по-добре, а това надалеч, по думите му, не е по този начин.

Доходите на работещите

Според Иван Нейков другите браншове са реагирали по друг метод по време на рецесията - в затворените или лимитираните бизнеси хората са изгубили приходи, само че за някои бизнеси тази конюнктура беше същинско възобновление - в онлайн търговията, промишлеността на IT технологиите. Не може да се поставя клеймо на годината, че е била безпределно неприятна или безпределно добра - имаше разнообразни положения за другите промишлености, счита Нейков.

Наложителните политики през 2022 година

Ние забравихме хората с увреждания, би трябвало да ги върнем на пазара на труда, съобщи Иван Нейков. Според него един от най-тежките проблеми, пред които е изправено новото управление на Министерството на труда и обществената политика /МТСП/, ще бъде по какъв начин да промени системата за оценка на работоспособността. Голямото " бяло леке " през последните 10 години в политиките на МТСП е, че трудът беше избутан в ъгъла, съобщи Иван Нейков в отговор на въпрос по какъв начин бяха подкрепени работещите хора. Според него има десетки въпроси, които са се натрупали, свързани с трудовото законодателство. Те би трябвало да бъдат решени, само че непрестанно ги отлагаме, счита той. Според Нейков един от тях е обвързван с труда на хората с увреждания.

Повече от 100 000 са хората с увреждания, които могат да се включат в пазара на труда

Изследванията на Балканския институт по труда и обществената политика сочат, че над 100 000 души с увреждания могат доста интензивно да се включат в пазара на труда, и приобщаването им там е неотложно поради тяхното обществено включване и потребностите на работодателите от работна мощ. Звучи доста теоретично, само че е значимо и от финансова, и от обществена позиция, тъй като настоящата система е ориентирана към това - човек отива в ТЕЛК, с цел да получи пенсия, това е задачата, до момента в който същинската цел на всички индустриално развити страни е: когато отидеш в системата за оценка на работоспособността, тя да ти помогне, да разбере кое е това, което можеш да правиш, а не кое не можеш да правиш, уточни специалистът.

" В този случай тези хора са доста по-полезни и за себе си, и за обществото, и за околните, тъй като ние оказваме помощ човек да работи и да получава приходи, а освен пенсия. Това е голямо предизвикателство, което, уповавам се, новото управление ще има куража да посрещне ", съобщи Нейков.

Министерството на труда и обществената политика би трябвало да даде отговор и на въпроса какво би трябвало да контролираме в труда по нов метод и по какъв начин да доставяме обществени услуги на хората, които имат потребност от тях, счита Нейков.

Пандемията върна контактите на българите в близкия фамилен кръг

Попитан дали пандемията е произвела повече обществена маргинализация в България, Нейков сподели, че пандемията у нас влияе по различен метод, не можем да приказваме за обществена маргинализация, тъй като в случай че пандемията е понижила необятните обществени контакти, в това време е нараснала обществените контакти в по-малки кръгове, във семейството. " Българинът се усеща доста по-добре, когато е с най-близките, с приятелите, с семейството, когато повече се чува с роднините, вижда се с тях. От тази позиция нямаше нещо стряскащо през 2021 година ", добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР