Социалната платформа Reddit е получила 150 млн. долара инвестиции от

Социалната платформа Reddit е получила 150 млн. долара инвестиции от ...

Потребители на Reddit с опит да осуетят китайски инвестиции.


Социалната платформа Reddit е получила 150 млн. долара инвестиции от Tencent, китайски технологичен гигант, който стои зад WeChat и League of Legends. Това предизвика вълна от възмущение от страна на потребителите, които се страхуват, че сделката може да доведе до цензура в платформата. Първите слухове за нея се появиха миналата седмица, а в отговор на това и в знак на протест в мрежата се появиха редица публикации на забранени в Китай снимки.

 Протестите са съсредоточени около два основни образа - Мечо Пух, чиито снимки са забранени от Пекин, тъй като потребителите се подиграват с приликата на приказния герой с президента на страната Си Дзинпин, и емблематичния танк от площада Тянанмън. И двете снимки са жертва на цензурата в Китай като част от политиката да не се позволява противопоставяне на правителството в интернет. „Мисля, че би било хубаво да публикуваме тези снимки, преди новите ни славни господари да решат, че вече не можем да го правим”, коментира потребител в Reddit.

 


От социалната мрежа потвърждават инвестицията пред The Verge, но отказват да разкрият допълнителна информация.

По принцип Китай цензурира съдържание и извън границите си, когато става дума за местни приложения. Дори потребителите на WeChat в Америка все още могат да бъдат цензурирани, ако профилите им са свързани с идентификатори на азиатския континент. Потребителите на Douyin, китайската версия на TikTok, които влизат в профилите си извън страната, също често разбират, че постовете им са свалени. В един от случаите платформата веднага отхвърля дори кратък клип на чужденец, четящ от Малката червена книга на Мао Цзедун.

Досега обаче, американските компании с китайски инвестиции не са били обект на цензура. Spotify, Epic Games и Snap са получавали инвестиции от Tencent, но никой е ставал обект на някакви ограничения, от които потребителите на Reddit се страхуват.

В същото време Китай продължава да блокира американските услуги, които желае да цензурира, като Twitch, Google и Facebook. Reddit например е недостъпна в Китай от август.

 

 

Източник: computerworld.bg