Социалната мрежа Фейсбук променя условията си и разяснява използването на

...
Социалната мрежа Фейсбук променя условията си и разяснява използването на
Коментари Харесай

След дискусия в ЕС: Фейсбук променя условията и услугите си в защита на потребителските данни


Социалната мрежа " Facebook " трансформира изискванията си и коментира потреблението на потребителски данни след полемики с европейските институции. Днес Европейската комисия и органите за отбрана на потребителите приветстваха обновените условия и услуги на обществената мрежа. Сега те ясно изясняват по какъв начин компанията употребява данните на своите консуматори, с цел да развие дейностите, свързани с профилирането и да насочи рекламата си за финансиране на своите планове, осведоми " Евронюз ".

Новите условия прецизират какви услуги Facebook продава на трети страни, основаващи се на потреблението на техните потребителски данни, по какъв начин потребителите могат да затворят профилите си и по какви аргументи сметките могат да бъдат деактивирани. Тези нововъведения идват като цел да се реализира цялостно откриване на бизнес модела на Facebook на изчерпателен и банален за потребителите език.

Вера Юрова, комисар по правораздаването, потребителите и равенството сред половете приветства съглашението: Днес Facebook най-сетне демонстрира ангажимент за по-голяма бистрота и явен език в изискванията на прилагане. Компанията желае да възвърне доверието на потребителите след абсурда Фейсбук/ Кеймбридж Аналитика. Сега потребителите ще схванат ясно, че техните данни се употребяват от обществената мрежа, с цел да продава целенасочени реклами и информация. Като сплотяват напъните си с органите за отбрана на потребителите и Европейската комисия, те застават зад правата на потребителите в Европейски Съюз.

В резултат на абсурда с Кеймбридж Аналитика и в резултат на следствието на платформите за обществени медии през 2018 година Европейската комисия и националните органи за отбрана на потребителите желаеха от Facebook ясно да осведоми потребителите по какъв начин се финансира обществената мрежа и какви са приходите от потреблението на потребителски данни. Те желаеха и платформата да приведе останалите условия в деяние в сходство със законодателството на Европейски Съюз за отбрана на потребителите.

Facebook ще вкара нов текст в своите Общи условия и ще изясни, че обществената мрежа не полза финансово потребителите за услугите й в подмяна на единодушието им да споделят своите данни и да бъдат употребявани в търговски реклами. Условията ясно ще изясняват, че бизнес моделът разчита на продажбата на целенасочени рекламни услуги на търговци, като употребява данните от сметките на своите консуматори.

Освен това след наложително деяние Facebook също променя:

- политиката си за ограничение на отговорността и занапред нататък ще признава своята отговорност при положение на немарливост, да вземем за пример при положение на корист с данни от трети страни;

- пълномощието му да трансформира едностранно изискванията и реда, като го лимитира до случаи, в които измененията са основателни, като се вземат поради и ползите на потребителя;

- разпоредбите по отношение на краткотрайното опазване на наличие, което е изтрито от потребителите. Такова наличие може да бъде непокътнато единствено в характерни случаи - да вземем за пример по искане на изпълнителни органи - и за най-много 90 дни при положение на механически причини;

- езикът, на който се коментира правото на обжалване на потребителите, когато тяхното наличие е отстранено.

Facebook ще приключи осъществяването на всички задължения най-късно до края на юни 2019 година Комисията и мрежата за съдействие в региона на отбраната на потребителите ще наблюдават от близко осъществяването.

Ако Facebook не извърши своите задължения, националните органи за отбрана на потребителите биха могли да решат да прибегнат до ограничения за използването им, в това число наказания.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР