Социалистите абдикираха като парламентарна опозицияКогато във фаталния петък,13-и, Корнелия Нинова

...
Социалистите абдикираха като парламентарна опозицияКогато във фаталния петък,13-и, Корнелия Нинова
Коментари Харесай

Нинова сложи БСП под обществена карантина

Социалистите абдикираха като парламентарна съпротива
Когато във съдбовния петък,13-и, Корнелия Нинова поддържа въвеждането на изключително състояние поради борбата с ковид, мнозина си помислиха, че соцлидерката най-сетне е пораснала. Тя освен не оспори нуждата от тежки ограничаващи ограничения, само че и акцентира, че едномесечният период е по предложение на Българска социалистическа партия. Разумно, крайната мярка, която за върви път се вкарва у нас след втората международна война, не може да е без период. Затова и получи възторженостти от всички. За момент Нинова влезе в ролята на рационален опозиционен водач, който знае какво прави и го прави отговорно. Уви, единствено за момент. Както настояват фаталистите, отговорен е петък, 13-ти – той обръща всичко наобратно.

Уравновесеният опозиционен водач оцеля не повече от час. Дали пред страха, че коронавирусът ще лиши лицемерните политици от изяви пред камера или просто поради особености на характера, Нинова бързо се върна в остарялата си кожа. А с нея и Столетницата, която другояче и заради дълголетието, и заради опита си би трябвало да се държи много по-достолепно. И мъдро.

Стига дребни политически игрички, не е време за политиканстване, обърна се преди дни основният прокурор Иван Гешев към всички партии и техните депутати. Но остана нечут. Соцдепутатите избраха да трансфорат в четвъртък вечер правната комисия в сцена за личния си цирк. Червените абдикираха от съвещанието, което гледаше предложенията преди второто четене на най-важния закон – за изключителното състояние. А в него не всичко е идеално. Бизнесът видя геноцид за промишлеността, тъй като го карат да заплаща налози за нещо, което не е направил. И то предплатено. Най-големите работодатели излязоха със специфична декларация. Но нямаше кой да отбрани позицията им. Няма кой да чуе и хората, които сигнализират, че посред изключителното състояние мобилните оператори им стопират телефоните за неплатени сметки и в случай че би трябвало да повикат доктор по време на изолацията си няма по какъв начин да го сторят. Няма кой да подаде ръка и на бедните, които изнемогват под колекторския напън и желаят просто да могат да оцелеят до края на изключителното състояние. Това са тематики, по които, в случай че ръководещите са глухи, същинската парламентарна съпротива би трябвало да бие камбаната. Но, не. Българска социалистическа партия избра просто да отсъства. Парламентарна карантина.

Българска социалистическа партия се е вторачила в пъпа си, радвайки се, че поради изключителното състояние получи положително по този начин нужното й опрощение да спре акцията си за водач. И да остави Нинова на първия пост колкото може по-дълго време. Защото главният й съперник Кирил Добрев от дълго време съществено й диша във врата. Миналия месец неговите зали се оказаха по-пълни от Ниновите. Затова Българска социалистическа партия следва сталинския принцип - няма акция, няма конкуренция за поста. В този случай онлайн партийните събрания и виртуалните срещи не са преференциални. А оправданието е налице – електоратът ни е аналогов!

След през целия ден политическо надхитряне и партийни речи през днешния ден Нинова надмина себе си. Оправдавайки вчерашната абдикация на партията си, тя разгласи, че Българска социалистическа партия няма да поддържа всъщност предложенията в закона за изключителното състояние, тъй като той надали не създавал безпорядък.  Не оферирате съответни обществени ограничения, каквито предлага съвременна Европа, сподели соцлидерката  и видя „ усилване на репресиите, лишаване на права, подслушване на хора и гонене на независимост на слово ”. Примери обаче по този начин и не уточни.

С партийните си игрички и евтини фалцетни речи обаче Нинова не оказва помощ на партията си. Напротив – вкарва я тъкмо в руслото на политиканстването, за което Гешев предизвестява, че хората ще санкционират. В изключителни обстановки клишираните думи и дейности нямат място. И която й партия да залага на тях, може да получи единствено едно – дълга социална карантина
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР