Сотир Цацаров притежава нужните качества да изпълни очакванията на ЕК

...
Сотир Цацаров притежава нужните качества да изпълни очакванията на ЕК
Коментари Харесай

Депутатите огласиха мотивите за Цацаров в КПКОНПИ

Сотир Цацаров има нужните качества да извърши упованията на Европейска комисия към работата на КПКОНПИ, а отпред на антикорупционната комисия да завоюва публичното доверие. Това се схваща от претекстовете на депутатите към номинацията на основния прокурор Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ.

В сряда изтече крайният период за подаване на кандидатури от страната на народните представители. Като за поста ще се борят единствено двама кандидати – Цацаров и депутатът Симеон Найденов от „ Воля “.

В уеб страницата на Народно събрание бяха оповестени и претекстовете за издигането на претендентите. Под тези за Цацаров са се подписали 17 души от ГЕРБ, Обединени патриоти и Атака. В претекстовете, с изключение на положителните професионални качества на Цацаров, депутатите са изтъкнали и изводите от последния мониторингов отчет на Европейска комисия, съгласно който наблюдението за България би трябвало да отпадне. Депутатите са написали, че отчетът е израз на съществени упования към бъдещата работа на КПКОНПИ заради нуждата да завоюват публичното доверие, както и да изградят известност на самостоятелност.

Смятаме, че актуалният основен прокурор има нужните качества за постигането на тези цели, написали са още депутатите. Те са изтъкнали още качествата му на административен началник, множеството запитвания към Конституционен съд за пояснение, както и началото на промяната по така наречен „ правосъдна карта “. Към документите е приложена и дипломата му, от която излиза наяве, че той е приключил с отличие.

Междувременно се оказва, че има разнобой вътре в патриотичната коалиция и сред тях с ГЕРБ до каква степен кандидатурата на Цацаров е обща, както бе оповестена ден по-рано. Лидерът на НФСБ и към този момент зам.-шеф на Народно събрание Валери Симеонов даде да се разбере, че с тях тематиката не е била обсъждана, нито пък е имало решение за поддръжка от парламентарната група. Дали НФСБ ще поддържа Цацаров ще стане ясно в четвъртък, когато той ще бъде изслушан в Народно събрание от тяхната парламентарна група. Междувременно от ГЕРБ увериха, че няма недоразумения и номинацията му е консенсусна. От Движение за права и свободи пък дефинираха Цацаров като неоспорим експерт, а депутатът Хамид Хамид даже съобщи, че е благосъстояние за всяка страна да употребява капацитета му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР