Сотир Цацаров предложи график за избора на нов главен прокурор-Кандидатите

...
Сотир Цацаров предложи график за избора на нов главен прокурор-Кандидатите
Коментари Харесай

Сотир Цацаров предлага изборът на нов главен прокурор да е на 14 ноември

Сотир Цацаров предложи график за избора на нов основен прокурор-Кандидатите да бъдат ясни на 29 юли, а изборът да бъде на 14 ноември. Даниела Машева от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет отхвърли като неоснователни изказванията на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че в акцията по желание на нов основен прокурор ще се купуват магистрати и медии.

Процедурата по желание на нов основен прокурор се планува да бъде тъкмо 4 месеца. Сотир Цацаров предлага тя да стартира на 15 юли и на 14 ноември Висшия правосъден съвет да гласоподава кой ще бъде идващият обвинител номер едно.
Даниела Машева, член на Висш съдебен съвет, прокурорска гилдия: Считаме, че в действителност тази процедура е задоволително продължителна във времето, че обществото да може умерено да се запознае с претендентите. Да бъдат изразявани всевъзможни отзиви и мнения и надлежно пък пленума на Висш съдебен съвет да направи един осведомен избор.  Какъв би трябвало да бъде новият основен прокурор? Какъв би трябвало да бъде новият основен прокурор?
Изследване на Европейския институт за тактики и разбори демонстрира, че доверието към основния прокурор Сотир Цацаров е близо 45%. Целта на направеното п...

Предлага се на четири следващи съвещания на Висшия правосъден съвет във втората половина на юли да се издигат кандидатури за основен прокурор. Това могат да вършат минимум трима членове на прокурорската гилдия на съвета, както и правосъдният министър. Така на 29 юли би трябвало да са ясни всички претенденти.

До 12 август те имат период да внесат концепциите си за развиването и работата на прокуратурата през идващите 7 години.

Документите би трябвало да бъдат качени на уеб страницата на Висшия правосъден съвет, където да са налични не по-малко от два месеца, преди да бъде извършен избора. Комисията по атестирането, както и тази по професионална нравственос би трябвало да изготвят отчети за професионалните и нравствените качества на претендентите.
Даниела Машева, член на Висш съдебен съвет, прокурорска гилдия: За тази служба се изисква един доста висок стандарт за съблюдаване на етичните правила от претендентите, да могат да постановат, самите те да съблюдават този стандарт.  Среща на Румен Радев и Сотир Цацаров Среща на Румен Радев и Сотир Цацаров
Президентът Румен Радев стартира съвещания по отношение на процедурата за избор на основен прокурор. Първата му среща през днешния ден беше със Сотир Цацаров. Обвини...

Даниела Машева не споделя мнението на Иван Гешев за брутално въздействие върху процедурата по избора.
Даниела Машева, член на Висш съдебен съвет, прокурорска гилдия: Не считам, че ще бъде замърсен и кален. Той господин Гешев евентуално в подтекста на някои медийни изявления във връзка с него и неговото семейство по този начин е направил това изявление.
На 14 ноември ще има определен основен прокурор, в случай че някой от претендентите събере най-малко 17 гласа от 25-членния върховен правосъден съвет. Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари идната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР