Сосовете са основна част от френската кухня и могат да

...
Сосовете са основна част от френската кухня и могат да
Коментари Харесай

Вкусове от Франция: Популярните сосове във френската кухня

Сосовете са съществена част от френската кухня и могат да трансформират усета и текстурата на всяко ядене. Те могат да бъдат елементарни или комплицирани, само че приготвянето на домашни сосове постоянно е занимателен развой, който ви разрешава да се насладите на съвършеното ядене в уюта на личния си дом.

Нека да разгледаме 5-те съществени соса на френската кухня, които образуват основата за бъдещи вариации на усетите!
Сос Бешамел
Сос Бешамел е един от най-използваните в актуалната гастрономия, а приготвянето му не е по никакъв начин комплицирано. Всъщност истинската рецепта има единствено три съставки. Ако би трябвало да опишем този сос с една дума, може би тя ще бъде „ повсеместност “. Върви доста добре с безконечен брой ястия, от паста до телешко, пилешко или зеленчуци. Рецептата за соса се появява за първи път през 1651 година в трактата „ Френският готвач “ на кралския готвач Франсоа Варен, който пръв приказва за сосовете като за основа на кухнята.
Сос Велуте
Сродникът на бешамела с по-силен и експресивен темперамент употребява бульон вместо мляко. Технологиите за подготвяне на велуте и бешамел не се разграничават доста: първо брашното и маслото също се запържват в съответствие 1/1, след което се прибавя бульон (най-често пилешки, само че може да бъде рибен или телешки, според от вкуса). Този сос се сервира с птиче месо и морски блага. На неговата основа се подготвят маджарски, венециански, немски и други сосове.
Сос Холандез
Сърцето и душата на яйцата Бенедикт. Разпространената през днешния ден рецепта за сос Холандез е родена през 19 век. За подготвяне е належащо маслото да се прецеди през цедилка и последователно да се добави към разрушените жълтъци, които “почиват ” на водна баня. Сосът се подправя с лимонен сок, сол и чушки. Идеален освен за яйца Бенедикт, само че и за риба, морски блага и зеленчуци. Холандез е основата за беарнеза и дижонския сос. За овкусяване на този сос френският етикет предлага прибавянето на фини билки – композиция от ситно нарязан магданоз, естрагон и див лук. Но актуалните разновидности ви разрешават да отидете по-далеч.
Френска майонеза
Оригиналната рецепта за майонеза се състои от яйчен жълтък, оцет или лимонен сок, растително масло, сол и захар. Приблизителната технология за подготвяне на домашна майонеза е позната на всички, само че има някои нюанси. Ако ще я разбивате на ръка с бъркалка, купата би трябвало да е задоволително дълбока, само че не необятна, с цел да може бъркалката да стига добре до всяко ъгълче. Вторият миг е, че всички съставки би трябвало да са на стайна температура.
Доматен сос
Има няколко разновидността за подготвяне на доматен сос. Ако следвате елементарна рецепта, би трябвало да нарежете доматите, да добавите зехтин в тигана и да варите всичко на слаб огън, до момента в който се получи гъста примес, след което да добавите примес от босилек, магданоз, риган и други билки. Доматеният сос се сервира към паста, месни ястия и зеленчуци, а също по този начин служи за основа на маринара и болонезе.

Освен че е апетитен, доматеният сос е потребен за здравето. Проучванията са разкрили да вземем за пример, че ликопените, които се намират в доматите, могат да оказват помощ за понижаване на риска от няколко типа рак. Освен това понижава равнищата на триглицеридите и холестерола в кръвта.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР