Сорт кафе, генетично разработен във Венецуела, завладява ценителите с вкуса

...
Сорт кафе, генетично разработен във Венецуела, завладява ценителите с вкуса
Коментари Харесай

Генетично разработено кафе ще помогне на Венецуела да се върне на международния пазар

Сорт кафе, генетично създаден във Венецуела, превзема ценителите с усета си и впечатляващите размери на реколтата, карайки локалните производители да се надяват на повишен експорт на фона на продължителната икономическа рецесия в страната, съобщи Ройтерс.

Сортът " Монте Кларо " (Monte Claro), вариация на кафето арабика, е създаден от венецуелския Национален институт за селскостопански проучвания (INIA) в щата Тачира, като част от 40-годишни проучвания, сподели агрономът Билал Ел Аюби.

Производството на кафе във Венецуела е спаднало с повече от 60 на 100 през последните 20 години, до момента в който стопанската система на страната се срутва, съгласно селскостопанската конфедерация " Федеагро " (Fedeagro).

Произведената продукция през предходната година е представлявала еквивалент на едвам 383 000 чувала, с съдържимост 60 кг. Това е незначително количество спрямо районните колоси в производството на кафе Бразилия и Колумбия, които са произвели надлежно 11,08 милиона и 37,43 милиона чувала със сорта арабика.

По време на конкурс през юли в столицата Каракас " Монте Кларо " обаче завоюва първо място от 186 проби кафе от Венецуела и отвън нея, като получи 90,11 от 100 точки, което значи, че сорта се смята за извънреден и дава отговор на изискванията да бъде приет за особено кафе.

Конкурсът имаше 26 интернационалните дегустатори от доста страни, измежду които Колумбия, Никарагуа, Съединени американски щати и Перу.

" Кафе промишлеността на Венецуела ще се нарежда на интернационалния пазар ", сподели Ел Аюби.

Доларизацията и облекчаването на контрола върху цените и дистрибуцията на кафето от 2019 година насам са помогнали за увеличение на производството и пекарните, а кафенетата са процъфтяли в цялата страна, съгласно земеделските асоциации, предава Българска телеграфна агенция.

Сега производителите на кафе изнасят своята продукция. Най-големите интернационалните купувачи на венецуелско кафе са Съединени американски щати и Турция, съгласно Венецуелско-американската индустриална и комерсиална камара и данни на " Импорт джиниъс " (Import Genius) за 2022 година

" В момента има повече развъждане поради новите сортове. Все отново, това е нищо в съпоставяне със 70-те години на предишния век, когато всички тези полета бяха кафеени насаждения ", разяснява Валерио Галеано, фермер, отглеждащ " Монте Кларо " в Тачира с финансова помощ от сина си, който живее в Денвър, Колорадо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР