Солидарността е основният принцип в ЕС и когато някоя държава

...
Солидарността е основният принцип в ЕС и когато някоя държава
Коментари Харесай

Радев: Трябва да търсим нови инструменти за работа с Русия

Солидарността е главният принцип в Европейски Съюз и когато някоя страна се усеща застрашена, обикновено е и би трябвало всички да застанат зад нея. Снощи до късно дискутирахме връзките с Русия и това беше спор за гласа на разсъдъка и трезвата преценка. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев пред публицисти в отговор на въпрос за дебатите на изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел във връзка с политиката на съюза към Русия след гърмежите в хранилища за муниции на територията на Чешката република.

„ Знаете какво стана с Чехия. Тя беше включена в лист с неприятелските страни. Бяха изгонени близо 20 чешки дипломати от Русия, тъй че тук правилото за взаимност е безусловно наложителен “, уточни президентът.

По думите на президента, диалозите са се базирали на „ уравновесен отчет на висшия представител по въпросите на външната политика Жозеп Борел “, като доста европейски водачи са изявили паниката си от положението на връзките с Русия. Изводът е, че растящото напрежение, разделянето в Европа не е въобще от изгода на Европейски Съюз и по тази причина и в самата декларация категорично се базира, че политиката към Русия би трябвало да продължи на основата на петте правилото за политика на Европейски Съюз по отношение на Русия, съставка от които е и разговорът. „ Затова беше предоставено и на висшия представител на Европейската комисия да приготвят отчет за нужната политика по отношение на Русия, тъй че да се регистрират и всички тревожни моменти, само че да се регистрира и нуждата от разговор “, уточни президентът.

В отговор на въпрос дали страната ни също се усеща застрашена от Русия, президентът прикани въпросът да бъде насочен към тези, които са докладвали пред сътрудниците с какво е застрашена България. „ Знаете кой е докладвал в НАТО, в Брюксел. Аз особено този отчет не съм го получил “, напомни Румен Радев.

Държавният глава прикани и за потребление на всички механизми за съдействие с Русия в региона на сигурността, климатичните промени, оправянето с коронавирус, което дава опция да се търси баланс и запазване на разговора.

„ Трябва да търсим нови принадлежности за работа с Русия. Виждате, че сме в санкционен режим от 2014 година Това трансформира ли държанието към по-добро? Изчерпваме ли всички принадлежности, тъй че да реализираме своите цели по отношение на Русия? Ето това споделих и с това се съгласиха, мога да кажа и другите водачи, че ние би трябвало да търсим пътища, да прилагаме нови способи, нови принадлежности, с които да реализираме прогрес в това, което ние желаеме да забележим най-после “, съобщи още президентът Румен Радев във връзка провелия се спор в Европейския съвет за връзките на Европейски Съюз с Руската федерация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР