Соларните централи в България са генерирали повече електроенергия от АЕЦ

...
Соларните централи в България са генерирали повече електроенергия от АЕЦ
Коментари Харесай

Днес соларните централи в България за първи път произвеждат повече ток от АЕЦ Козлодуй

Соларните централи в България са генерирали повече електрическа енергия от АЕЦ " Козлодуй " в обедните часове на 1 август. Над 38% от тока в страна е бил създаван от фотоволтаици, до момента в който нуклеарната сила е била 37%. Това оказва се от оперативните данни на Електроенергийния систематичен оператор, представени от  " Капитал ".

Освен че надвишават производството на АЕЦ-а (сега работят и двата блока), слънчевите централи слагат и безспорен личен връх - над 2000 мегавата, работещи в еднакъв миг. Последните данни за конфигурираните мощности на слънчевите панели в страната бяха за 1750 мВт, което значи, че в последните месеци са били пуснати най-малко още 300 мегавата нови мощности. Един от тях е слънчевият парк " Верила ", който проработи в края на юни. До края на годината обаче следва още няколко плана да бъдат въведени в употреба, което значи, че може да има още нови върхове.

Ситуацията е невиждана в енергийната история на страната и демонстрира, че трансформацията в бранша се случва по-бързо от упованията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР